Jeśli chodzi o minerały i witaminy..

Minerały i witaminy to naturalne materiały, z których nasze organizmy korzystają w bardzo małych ilościach w szeregu metod metabolicznych. Ogólnie rzecz biorąc, utrzymują nasz zespół w równowadze, a także pomagają naszym organizmom w działaniu.

Pozyskujemy minerały i witaminy pochodzące z pożywienia, które spożywamy. Dla wielu z nas zdrowa i zróżnicowana dieta (składająca się ze wszystkich 5 grup posiłków) to właściwie wszystko, czego potrzebuje nasza firma, aby zachować równowagę. W rzeczywistości najskuteczniej jest otrzymywać składniki odżywcze pochodzące z jedzenia asortymentu zdrowej i zbilansowanej nierafinowanej żywności. Minerały i witaminy mogą łatwo doprowadzić do zatrucia, jeśli są spożywane w znacznych ilościach.

vitamins

Formy witamin i ich właściwości. Składniki odżywcze są w rzeczywistości rodzajem składników odżywczych (zwanych mikroelementami), które są faktycznie wymagane w niewielkich ilościach.  Chociaż pierwiastki śladowe nie dostarczają naszej firmie energii elektrycznej, są one w rzeczywistości związane z procesami metabolicznymi, które pozwalają naszej firmie otrzymywać energię pochodzącą z węglowodanów, zdrowego białka i tłuszczu, które są również nazywane makroskładnikami odżywczymi. Różne witaminy oferują różne funkcje, a także pomagają w różnych cechach fizycznych.

Witamina A.

Witamina An jest niezbędna, ponieważ: tworzy prawidłową pracę układu odpornościowego, dzięki czemu może łatwo zwalczać choroby i choroby, utrzymuje naszą warstwę skóry w zdrowiu, wspomaga reprodukcję, a także wzrost, wspomaga wzrok. Artykuły spożywcze zasoby witaminy A. Istnieją różne związki o aktywności witaminy A w pokarmach zwierzęcych i roślinnych. Posiłki roślinne mogą być szybkie i łatwe do zlokalizowania, ponieważ mają tendencję do posiadania pomarańczowo-żółtego pigmentu zwanego beta-karotenem.

Źródła roślinne obejmują:

  • pomarańczowe i żółtawe warzywa i owoce – w tym marchew, czerwonawa papryka,
  • mango, przyjemnie białe ziemniaki, morele, dynia i kantalupa.
  • zielone warzywa liściaste – w tym szpinak, groszek i brokuły.

Źródła zwierzęce składają się z: wątroba. jajka. trochę wzbogaconego mleka oraz produktów mlecznych (z włączoną witaminą A).

Witamina B

Aneuryna. Witaminy z grupy B pomagają naszemu organizmowi wykorzystywać dostarczające energię składniki odżywcze (w tym węglowodany, tłuszcz i białko) jako paliwo. Niektóre witaminy z grupy B są potrzebne, aby wspomóc rozmnażanie się komórek, pomagając w tworzeniu zupełnie nowego DNA.

Oprócz B-12 i kwasu foliowego, które są magazynowane w wątrobie, wiele witamin z grupy B nie może być magazynowanych przez organizm. Powinny być one często przyjmowane w dobrze zbilansowanej diecie, która obejmuje szereg produktów pełnoziarnistych (takich jak chude mięso, ryby, produkty pełnoziarniste, produkty owocowe, warzywa i warzywa), a także ogranicza spożycie napojów alkoholowych, a także rafinowanych posiłków.

8 form witaminy B to w rzeczywistości:Witamina B

  • tiamina (B1).
  • ryboflawina (B2).
  • niacyna (B3).
  • kwas pantotenowy (B5).
  • pirydoksyna (B6).
  • biotyna (B7).
  • foliany lub „kwas foliowy”, jeśli są zawarte w suplementach (B9).
  • cyjanokobalamina (B12).

Osoba, która przez kilka miesięcy źle się odżywia, może skończyć z niedoborem witamin z grupy B. W związku z tym ważne jest regularne spożywanie wystarczających ilości tych witamin w ramach dobrze przemyślanej, zdrowej diety.

Witamina C

Spożywanie w diecie witaminy C (pochodzącej z pożywienia, a także napojów) jest ważne, ponieważ organizm z pewnością nie może wytworzyć tej witaminy z innych surowców. Musimy również mieć witaminę C jako częsty składnik naszej diety, ponieważ organizm z pewnością nie może długo przechowywać witaminy C. Witamina C (kwas askorbinowy) jest bardzo ważna dla wielu procesów metabolicznych, na które składają się:.

  • Akumulacja kolagenu – kolagen jest faktycznie wykorzystywany w różnych metodach w całym organizmie. Jego głównym zadaniem jest wzmacnianie skóry, naczyń włosowatych, a także tkanki kostnej. Ciało fizyczne jest również zależne od kolagenu bydlęcego w leczeniu skaleczeń.
  • Funkcjonalność przeciwutleniająca – proces metaboliczny tlenu w organizmie uwalnia substancje molekularne zwane „komplementarnymi rodnikami”, które uszkadzają warstwy błony komórkowej. Przeciwutleniacze to leki, które niszczą wolne rodniki, a także witamina C jest w rzeczywistości bardzo skutecznym przeciwutleniaczem.
  • Wchłanianie żelaza – proces wchłaniania żelaza jest wspomagany przez witaminę C, zwłaszcza żelazo niehemowe (odkryte w pokarmach pochodzenia roślinnego, w tym w fasoli i soczewicy).
  • Zwalczanie infekcji – układ odpornościowy, a zwłaszcza tkanki zwane limfocytami, potrzebuje witaminy C do prawidłowego funkcjonowania.
  • Różne inne role – witamina C jest wykorzystywana do tworzenia innych niezbędnych związków w organizmie, w tym chemikaliów ludzkiego mózgu (neuroprzekaźników).