Głównej zawartości

Komunikat alertu

Strona internetowa zdrowiewciazy.pl wykorzystuje pliki cookies. Jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. Użytkownicy strony mogą dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących plików cookies. Ustawienia te mogą zostać zmienione w taki sposób, aby blokować automatyczną obsługę plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej bądź informować o ich każdorazowym zamieszczeniu w urządzeniu użytkownika strony. Czytaj więcej o naszej polityce cookies.

Dieta kobiety karmiącej piersią

W czasie karmienia piersią wzrasta zapotrzebowanie kobiety na energię o około 500 kcal na dobę, czyli jest nawet wyższe niż w ostatnim trymestrze ciąży. W okresie laktacji zapotrzebowanie energetyczne przeciętnie zawiera się w granicach 2300–3200 kcal/dobę (zależy m.in. od masy ciała, aktywności fizycznej i wieku).

Codziennie powinno się spożywać 5 lub 6 lekkostrawnych posiłków bogatych w składniki odżywcze i mineralne. Jeśli w czasie ciąży wprowadzone zostały jakiekolwiek prozdrowotne zmiany do jadłospisu czy trybu życia (np. zaprzestanie lub ograniczenie palenia i picia alkoholu), powinno się je utrzymać także w okresie laktacji. Jeśli ciąża była okresem ulegania zachciankom, zwiększenia apetytu i nadmiernego przyrostu masy ciała, to najwyższy czas zadbać o utratę zbędnych kilogramów.

Piramida Zdrowego Żywienia

Najlepszym sposobem przestrzegania diety w okresie karmienia piersią jest odwzorowanie zaleceń przedstawionych w Piramidzie Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej opracowanej przez Instytut Żywności i Żywienia. Zalecenia ekspertów mówią o codziennym włączaniu do diety warzyw i owoców. Powinny stanowić podstawę codziennego menu i znajdować się w 4-5 posiłkach. Najbardziej wartościowe są świeże, nieprzetworzone produkty, zawierające najwięcej witamin, składników mineralnych i substancji bioaktywnych oraz błonnika pokarmowego. Następnie powinno się uwzględnić produkty zbożowe, przede wszystkim pełnoziarniste, w tym pieczywo z pełnego ziarna, kasze oraz płatki i otręby.

Tutaj przeczytasz na ten temat więcej...

Kolejne piętro piramidy zajmują produkty mleczne i nabiał – mleko, jogurty, kefiry, maślanka oraz chude sery (twarogowe i żółte) – to bardzo ważne źródło białka, wapnia i witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (wit. A, D, E i K). Zaleca się spożywanie naturalnych produktów mlecznych (w tym jogurtów i serków homogenizowanych i kanapkowych), bez dodatku cukru i soli.

Na wyższym piętrze piramidy znajduje się mięso i produkty z niego otrzymywane: wybieraj zwłaszcza białe mięso drobiowe, warto od czasu do czasu sięgać po mięso kaczki, gęsi, królika czy perliczki zamiast kurczaka i indyka. Czerwone mięso należy ograniczyć do ilości maksymalnie 50 g dziennie (to np. 5 plasterków polędwicy sopockiej lub porcja mięsa o wymiarach 8×8×2 cm). W diecie mamy karmiącej nie może zabraknąć ryb (polecane są zwłaszcza tłuste ryby morskie, tj. makrela, mintaj), które powinny pojawić się co najmniej dwa razy w tygodniu, są bowiem cennym źródłem m.in. kwasów tłuszczowych omega-3. Pamiętajmy też o jajach oraz źródłach białka roślinnego, np. roślinach strączkowych – ciecierzycy lub soczewicy. Dietę powinny uzupełnić tłuszcze roślinne oraz orzechy i nasiona.

Naukowcy polecają dodatkowo spożywanie ziół i przypraw, których składniki, tj. olejki eteryczne i garbniki, mogą wpływać m.in. na pracę przewodu pokarmowego (np. mięta, koper włoski). Zaleca się także wypijanie odpowiedniej ilości płynów – głównie niskozmineralizowanej wody mineralnej lub wód źródlanych oraz kawy zbożowej i słabej herbaty. Zalecenia Instytutu Żywności i Żywienia wskazują na ograniczenie spożycia cukrów prostych – słodyczy, słodzonych napojów i dosładzanych produktów spożywczych – oraz soli kuchennej.

Produkty niewskazane w okresie laktacji

Istnieją także produkty, których należy unikać w trakcie laktacji. Wśród owoców są to: truskawki, poziomki, cytrusy, owoce południowe, ponieważ mogą powodować alergię u dziecka. Owoce suszone są często sztucznie konserwowane, dlatego też są przeciwwskazane. Wśród warzyw między innymi rośliny strączkowe, por, cebula, czosnek działają niekorzystnie na niewykształcony jeszcze układ pokarmowy maluszka, powodują kolki i bóle brzucha. Podobnie oddziałują produkty bogate w izomery trans kwasów tłuszczowych, jak np. słodycze czy żywność wysokoprzetworzona.

Używki i kobiety karmiące

Kobiety karmiące piersią powinny zrezygnować lub ograniczyć spożywanie alkoholu i papierosów.

Alkohol osłabia on odruch wypływu pokarmu i tym samym zaburza laktację. Spożywanie regularnie powyżej 2 drinków dziennie może wywoływać u dziecka senność, wymioty, nadmierne pocenie, zaburzenia wzrostu i rozwoju neurologicznego.

Palenie papierosów i œśrodowiskowe narażenie na dym tytoniowy matek karmiących piersią powoduje, że w mleku matki obecna jest nikotyna oraz zwiększona zawartoœść metali ciężkich. Dzieci matek palaczek (15–20 papierosów dziennie) częściej chorują na choroby układu oddechowego, są krócej karmione piersią, mają kolkę i znajdują się w grupie ryzyka zespołu nagłego zgonu niemowląt.

Bibliografia:

  • Szajewska H., Horvath A., Rybak A., Socha P. Karmienie piersią. Stanowisko Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci. Standardy Medyczne. Pediatria, 2016, 13 (112–116): 77–91.
  • Świątkowska D. Poradnik żywienia kobiet w ciąży. Instytut Matki i Dziecka, Klinika Położnictwa i Ginekologii, Warszawa.

Fot.: © epics - Fotolia.com