Odsetek dorosłych kobiet pijących napoje alkoholowe w Polsce jest duży, albowiem według badania EHIS, przeprowadzonego przez Główny Urząd Statystyczny w 2014 r., wynosi 63%.
Do picia alkoholu co najmniej 1 raz w tygodniu przyznaje się co 7 pijąca alkohol kobieta. Niestety nie każda zdaje sobie sprawę, jakie konsekwencje dla matki i nienarodzonego dziecka niesie spożywanie alkoholu w trakcie trwania ciąży. Istnieje nawet przekonanie nie tylko wśród kobiet, lecz w społeczeństwie, że kieliszek czerwonego wina spożywany sporadycznie pozwoli uniknąć anemii ciężarnej kobiecie. Dzięki wielu doniesieniom naukowym wiadomo już, że spożywanie nawet najmniejszej ilości alkoholu w trakcie trwania ciąży jest zabronione, ponieważ ma on negatywny wpływ na jej przebieg tj. rozwój dziecka w okresie płodowym, ale również wpływa na stan zdrowia dziecka w późniejszym latach.
Alkohol to trucizna dla dziecka
Alkohol należy do teratogenów, czyli czynników powodujących trwałe zaburzenia budowy lub czynności organizmu w okresie życia embrionalnego lub płodowego. Ma on zdolność przenikania przez łożysko matki i po około 40-60 minutach od spożycia przez kobietę ciężarną, jego stężenie we krwi płodu jest zbliżone do stężenia we krwi matki. Spożywanie alkoholu niesie ryzyko wystąpienia wielu zaburzeń i przyczynia się do:
- przedwczesnego porodu,
- niskiej wagi urodzeniowej,
- uszkodzeń mózgu (w każdym trymestrze ciąży),
- licznych wad w ośrodkowym układzie nerwowym (OUN),
- występowania Zespołu ADHD,
- opóźnienia wzrostu,
- wad serca, nerek, wzroku, słuchu,
- poronień,
- wystąpienia Alkoholowego Zespołu Płodowego (FAS, Fetal Alcohol Syndrome)
- oraz jego odmiany - Alkoholowego Efektu Płodowego (FAE, Fetal Alcohol Effect).
FAS jest najczęściej występującą konsekwencją picia alkoholu przez przyszłą matkę. U dzieci z syndromem alkoholowym mogą występować deformacje twarzy, zaburzenia wzrostu, trudności z nabywaniem podstawowych umiejętności (np. raczkowaniem, siadaniem, nauką mówienia), zaburzenia układu nerwowego. Znane są również inne choroby o tej etiologii, jak defekty urodzeniowe związane z alkoholem (ARBD, Alcohol Related Birth Defects) oraz zaburzenia neurorozwojowe związane z alkoholem (ARND, Alcohol Related Neurodevelopmental Disorder). ARBD może ujawnić się pod postacią choroby organicznej serca, zaburzeń słuchu i wzroku oraz choroby nerek. Do objawów ARND należą uszkodzenia ośrodkowego układu nerwowego i/lub zaburzenia psychiczne.
Alkohol w ciąży nie daje nic dobrego
Co więcej alkohol jest źródłem tak zwanych „pustych kalorii”, albowiem nie zawiera, poza energią, żadnych niezbędnych do funkcjonowania organizmu składników pokarmowych. Warto o tym pamiętać, zwłaszcza jeśli dbamy o prawidłowy przyrost masy ciała w trakcie trwania ciąży.
Zachowanie abstynencji w trakcie trwania ciąży może być dla kobiety trudne i wymagać siły charakteru. Dlatego niezwykle ważne jest, aby bezpośrednie otoczenie, jak i życiowy partner wspierali ciężarną w tym postanowieniu. Mogą oni np. powstrzymywać się od spożywania trunków alkoholowych w jej obecności, co z pewnością ułatwi jej wytrwania w tym postanowieniu.
Bibliografia:
- Marek Banach: Alkoholowy Zespół Płodu. Teoria, Diagnostyka, Praktyka. Wydawnictwo WAM, Kraków 2011.
- Szostak-Węgierek D., Cichocka A. Żywienie kobiet w ciąży. Porady lekarzy i dietetyków. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2005.
- Szychta W., Skoczylas M., Laudański T. Spożywanie alkoholu i palenie tytoniu przez kobiety w ciąży – przegląd badań. Perinatologia, Neonatologia i Ginekologia 2008; 1(4): 309-313.
- Zdrowie i zachowanie zdrowotne mieszkańców Polski w świetle Europejskiego Ankietowego Badania Zdrowia (EHIS) 2014 r. Notatka informacyjna Głównego Urzędu Statystycznego, Warszawa 2015.
Fot.: © PeJo - Fotolia.com