Głównej zawartości

Komunikat alertu

Strona internetowa zdrowiewciazy.pl wykorzystuje pliki cookies. Jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. Użytkownicy strony mogą dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących plików cookies. Ustawienia te mogą zostać zmienione w taki sposób, aby blokować automatyczną obsługę plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej bądź informować o ich każdorazowym zamieszczeniu w urządzeniu użytkownika strony. Czytaj więcej o naszej polityce cookies.

Dieta wpływająca na płodność kobiet

Wraz z rozwojem cywilizacji wzrasta ilość kobiet, u których odnotowuje się problemy z płodnością. Na zdrowie kobiety oddziałuje wiele czynników (styl życia, środowisko fizyczne, społeczne i pracy, uwarunkowania genetyczne, opieka medyczna), jednak coraz więcej badań poświęca się wpływowi prawidłowo skomponowanej diety na poprawę funkcjonowania układu rozrodczego kobiet.

Badanie Nurses Health Study II ukazało, że odpowiednie nawyki żywieniowe i styl życia mogą obniżyć ryzyko wystąpienia niepłodności z powodu zaburzeń owulacji nawet o 69%. Bardzo ważnym elementem odżywiania sprzyjającego prokreacji jest prawidłowa podaż podstawowych składników odżywczych, do których zaliczamy białka, węglowodany i tłuszcze.

Białko w diecie kobiet

Białko w pożywieniu młodych kobiet powinno dostarczać do 15-20% dziennego zapotrzebowania na energię. Połowa zapotrzebowania na ten składnik powinna pochodzić z produktów roślinnych, a druga ze zwierzęcych. Najlepszym źródłem białka roślinnego są nasiona roślin strączkowych. Ograniczyć należy tylko spożycie niefermentowanych produktów sojowych (np. tofu, mleko sojowe). Mogą one obniżać popęd płciowy, osłabiać wchłanianie mikroelementów, oraz zaburzać działanie tarczycy. Białko zwierzęce powinno pochodzić z chudych gatunków mięs (drób, królik), ryb, jaj oraz chudego mleka i jego przetworów (np. jogurty naturalne, kefiry, maślanki). Nie wskazane jest czerwone mięso, albowiem spożywanie jednej jego porcji przy zachowaniu stałej ilości kalorii w diecie może przyczyniać się do wzrostu niepłodności o 32%.

Tłuszcze w diecie kobiet

Kolejnym ważnym elementem diety, wpływającej pozytywnie na prokreację, są tłuszcze, które powinny dostarczać do 25-30% zapotrzebowania na energię. W jadłospisie należy unikać nasyconych kwasów tłuszczowych bogatych w izomery trans kwasów tłuszczowych, które znajdują się w takich produktach, jak: słodycze, twarde margaryny, zupy w proszku, frytki, chipsy, żywność typu fast-food. Warto natomiast wzbogacić codzienne menu m. in. o oliwę z oliwek, olej rzepakowy, które dostarczają jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Przygotowując posiłki, należy unikać smażenia w głębokim tłuszczu. Preferowane formy przygotowywania posiłków to gotowanie, pieczenie, duszenie czy gotowanie na parze.

Węglowodany i płodność

Węglowodany powinny stanowić podstawowe źródło energii (ok. 55% zapotrzebowania na energię). 40-45% powinno pochodzić z węglowodanów złożonych, a tylko 10% z węglowodanów prostych, ponieważ podnoszą stężenie glukozy i insuliny we krwi, co jest niekorzystne dla zdrowia kobiety. Doskonałym źródłem cukrów złożonych są produkty z pełnego ziarna, kasze, ryż brązowy lub dziki, warzywa i owoce o niskim indeksie glikemicznym (IG). W badaniach naukowych zwraca uwagę na fakt, iż dieta bogata w produkty o niskim IG wpływa korzystnie na owulację. Co więcej węglowodany to także dobre źródło witamin z grupy B. Witamina B6 odpowiada za utrzymanie odpowiedniego stężenia progesteronu we krwi, a witamina B12 zapobiega zaburzeniom owulacji, wspomaga implantację zarodka oraz minimalizuje ryzyko wad rozwojowych cewy nerwowej.

Witaminy przyszłej mamy

Warzywa i owoce to źródło cennych składników istotnych dla przyszłej mamy, do których zaliczyć należy: wit. A i beta-karoten, wit. C i E, kwas foliowy, żelazo, magnez, mangan, cynk i miedź. Składniki te w większości należą do grupy antyoksydantów, które niszczą wolne rodniki w organizmie, dzięki czemu regulują funkcję endometrium i chronią przed przedwczesnym porodem. Odpowiednia podaż żelaza w diecie pozwala na uchronienie ciężarnej przed niedokrwistością, która zwiększa ryzyko wystąpienia przedwczesnego porodu, wad wrodzonych cewy nerwowej oraz niską masą urodzeniową dziecka.

W codziennym menu należy ograniczyć spożycie soli, która podnosi ciśnienie tętnicze krwi i sprzyja powstawaniu obrzęków. Z diety powinno się także wyeliminować mocną kawę i alkohol. Kofeina zawarta w kawie potęguje negatywne działanie alkoholu, który upośledza wszystkie układy i narządy organizmu i może powodować osłabienie wartości materiału genetycznego oraz pogorszenie warunków rozwoju poczętego dziecka. U kobiet pijących alkohol następuje rozchwianie osi podwzgórze – przysadka – jajnik. W wyniku tego dochodzi do zaburzeń miesiączkowania, pojawiają się cykle bezowulacyjne, zmiany zanikowe w jajnikach. Warto za to sięgać po wodę niegazowaną oraz lekkie herbaty ziołowe, które doskonale nawodnią organizm a przy okazji zawierają wiele cennych składników mineralnych. Pamiętajmy także o regularnym spożywaniu 4-5 posiłków, co zapewni nam energię przez cały dzień.

Bibliografia:

  • Chavarro J. E., Rich-Edwards J. W., Rosner B. A. i wsp. Diet and lifestyle in the prevention of ovulatory disorder infertility. Obstet. Gynecol. 2007; 110: 1050-1058.
  • Hajduk M. Wpływ wybranych składników pokarmowych na funkcjonowanie układu rozrodczego u kobiet. Endokrynologia, Otyłość i Zaburzenia Przemiany Materii 2013; 9(1): 29-33.
  • Chavarro J. E., Rich-Edwards J. W., Rosner B. A. Protein intake and ovulatory infertility. Am. J. Obstet Gynecol. 2008; 198(210): 1-7.
  • Molloy A. M., Kirke P. N., Brody L. C. i wsp. Effects of folate and vitamin B12 deficiencies during pregnancy on fetal, infant, and child development. Food Nutr. Bull. 2008; 29(2): 101-111. 

Fot.: © Fotolia.com