Głównej zawartości

Komunikat alertu

Strona internetowa zdrowiewciazy.pl wykorzystuje pliki cookies. Jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. Użytkownicy strony mogą dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących plików cookies. Ustawienia te mogą zostać zmienione w taki sposób, aby blokować automatyczną obsługę plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej bądź informować o ich każdorazowym zamieszczeniu w urządzeniu użytkownika strony. Czytaj więcej o naszej polityce cookies.

Dieta wpływająca na płodność mężczyzn

Żywienie jest jednym z czynników mających zasadnicze znaczenie dla zdrowia człowieka. Jak wynika z najnowszych badań niektóre składniki pożywienia mają szczególne znaczenie dla płodności mężczyzn. Poza odpowiednią ilością białka, tłuszczów i węglowodanów w diecie, należą do nich m. in. wit. A, C, E, selen, cynk.

Białko w diecie mężczyzn

Białko w pożywieniu mężczyzn powinno dostarczać do 15-20% dziennego zapotrzebowania na energię. Połowa zapotrzebowania na ten składnik powinna pochodzić z produktów roślinnych, a druga ze zwierzęcych. Najlepszym źródłem białka są chude gatunki mięs (drób, królik), ryby, jaja, chude mleko i jego przetwory (np. jogurty naturalne, kefiry, maślanki) oraz nasiona roślin strączkowych. Nie zaleca się spożywania czerwonego mięsa oraz wysoko-tłuszczowych produktów nabiałowych (np. pełnotłuste mleko, śmietany), ponieważ zawierają one dużą ilość cholesterolu, który wpływa niekorzystnie na męski układ płciowy.

Tłuszcze w diecie mężczyzn

Zaburzenia lipidowe u mężczyzn mogą prowadzić do obniżenia płodności. Wynika to ze spożywania za dużej ilości produktów zawierających nasycone kwasy tłuszczowe oraz izomery trans kwasów tłuszczowych. Dlatego zaleca się im dietę bogatą w tłuszcze jedno- i wielonienasycone (np. oliwę z oliwek, olej lniany i rzepakowy, orzechy włoskie, pestki dyni), które poprawiają jakość nasienia. Tłuszcze w codziennym menu powinny pokrywać do 25% dziennego zapotrzebowania na energię.

Węglowodany w diecie mężczyzn

Węglowodany powinny stanowić podstawowe źródło energii (ok. 55% zapotrzebowania na energię). 40-45% powinno pochodzić z węglowodanów złożonych, a tylko 10% z węglowodanów prostych, ponieważ podnoszą stężenie glukozy i insuliny we krwi, co może przyczyniać się do wystąpienia cukrzycy, która uszkadza spermę. Doskonałym źródłem cukrów złożonych w codziennym jadłospisie są produkty z pełnego ziarna, kasze, ryż brązowy lub dziki, warzywa i owoce o niskim indeksie glikemicznym (IG).

Witaminy dla przyszłego taty

Ważnym elementem codziennych posiłków są również antyoksydanty (wit. A, C, E) zawarte w warzywach i owocach. Chronią one materiał genetyczny zawarty w nasieniu przed utlenianiem oraz wpływają korzystnie na wytrzymałość, siłę oraz ruchliwość plemników. Warto wspomnieć, że warzywa powinny występować w 3-4 z 5 posiłków, a owoce w 1-2 posiłkach spożywanych w ciągu dnia.

Wśród minerałów odpowiedzialnych za prawidłowe funkcjonowanie układu rozrodczego mężczyzn wymienia się głównie cynk i selen. Cynk odgrywa bardzo ważną rolę w tworzeniu spermy i podtrzymywaniu jej żywotności. Niedobór tego pierwiastka może spowodować hipogonadyzm, zaburzenia płodności, zmniejsza liczbę nasienia lub obniża jego żywotność, co powoduje niepłodność. Dobrym źródłem cynku są produkty zbożowe z pełnego ziarna, pestki dyni, orzechy, sezam, warzywa i owoce. Selen natomiast w połączeniu z cynkiem podnosi wytrzymałość i siłę plemników, a razem z wit. E. poprawia jakość nasienia uszkodzonego przez stres oksydacyjny. Źródłem tego pierwiastka są: otręby, kiełki, produkty z pełnego ziarna oraz ryby morskie.

Należy rozważyć także rezygnację z palenia papierosów oraz spożywania dużych ilości alkoholu. Substancje te powodują zaburzenia wzwodu, opóźnienie ejakulacji i osłabienie orgazmu. Zmniejszają też zdolność do osiągnięcia i utrzymania erekcji. Mogą więc prowadzić do chwilowej lub długotrwałej impotencji.

Spożywanie mniejszych posiłków (4-5 dziennie) w regularnych odstępach czasu (3-4 godz.) pozwala organizmowi na wydobycie jak największej ilości składników odżywczych bez większego wysiłku, dlatego ważne jest by pamiętać o tym co jemy, ale także kiedy.

Bibliografia:

  • Jeznach-Steinhagen A., Czerwonogrodzka-Senczyna A. Postępowanie dietetyczne jako element leczenia zaburzeń płodności u mężczyzn z obniżoną jakością nasienia. Endokrynologia, Otyłość i Zaburzenia Przemiany Materii 2013; 9(1): 14-19.
  • Mendiola J., Torres-Cantero A. M., Vioque J. A low intake of antioxidant nutrients is associated with poor semen quality in patients attending fertility clinics. Fertil. Steril. 2010; 93: 1128-1133.
  • Gawęcki J., Hryniewiecki L. Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu. Wyd. PWN, Warszawa 2010.
  • Zdrojewicz Z., Wiśniewska A. Rola cynku w seksualności mężczyzn. Adv. Clin. Exp. Med. 2005; 14(6): 1295–1300.
  • Ciborowa H., Rudnicka A. Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka. Wyd. Lek. PZWL, Warszawa 2010.  

Fot.: © Fotolia.com