Jeśli za każdym razem, gdy słyszysz wyrażenie „zdrowe odżywianie” przychodzą ci do głowy takie słowa jak: ścisła dieta i obietnice typu „teraz wystarczy z…” lub po prostu szukasz informacji na temat prawdziwego i zrównoważonego odżywiania, to ta strona jest szyta na miarę.
zdrowego odżywiania
Dowiedz się, co znajdziesz na tej stronie
- Co to znaczy zdrowo się odżywiać?
- Bilans żywieniowy
- Infografika bilansu żywieniowego
- Higiena jedzenia
- Po co jeść zdrowo?
- Jedz zdrowo, aby czuć się dobrze
- Dlaczego nie mogę zdrowo się odżywiać?
- Jak czytasz etykiety żywności?
- Co to jest zdrowa żywność?
- Czy jedzenie organiczne oznacza zdrowe odżywianie?
- Jedz zdrowo: podsumowując
Co to znaczy zdrowo się odżywiać?
W dobie sieci, z dużą ilością porad, diet i przepisów w obiegu; i nie licząc wpływu różnych szkół myślenia, które często kontrastują lub kształtują tradycyjne badania naukowo-akademickie na swoją korzyść, pojęcie „zdrowego odżywiania” staje się coraz bardziej zagmatwane.
Pytanie faktycznie ma szersze implikacje niż nasz codzienny dylemat, co wyłożyć na stół, i tak np. we Włoszech (ale nie tylko!) Ciała badawcze zaproponowały zasady, które działają jako „gwarancja” poprawności dla Państwa odżywianie. Dokument ten nazywa się: „Wytyczne dotyczące zdrowej diety” i jest dostępny pod tym linkiem.
Aby rzeczywiście jeść zdrowo, wystarczy zacząć od pracy nad swoimi nawykami, próbując na przykład wziąć pod uwagę te 6 prostych zasad:
- Zmieniaj swoją dietę przy każdym posiłku;
- Jedz trzy główne posiłki i dwie przekąski w ciągu dnia;
- Spożywaj pokarmy, które dostarczają energii, witamin, składników odżywczych, ale także zaspokajają podniebienie;
- Spożywaj codziennie owoce i warzywa;
- Pij co najmniej 1,5 litra wody dziennie;
- Nie spożywaj słodkich napojów i fast foodów.
Z pewnością niektórzy z Was pomyśleli: „Ładne odkrycie, już to wiedziałem!” jednak jest wiele osób, które uważają, że mają zbilansowaną dietę, ale cierpią z powodu braku równowagi żywieniowej. Aby wyjaśnić pojęcie zdrowego odżywiania, możemy zatem zacząć od opisania dwóch filarów żywienia: równowagi żywieniowej i higieny żywności.
Bilans żywieniowy
Równowaga żywieniowa jest podstawową koncepcją w żywieniu. Stanowi parametr mierzący proporcje poszczególnych składników odżywczych i składników odżywczych, które należy przyjmować przy każdym posiłku.
W rzeczywistości każdy składnik odżywczy ma bardzo specyficzną funkcję dla naszego organizmu i to jest powód, dla którego naukowcy próbowali określić nasze rzeczywiste średnie zapotrzebowanie.
Ale jasne określenie równowagi żywieniowej nie jest takie proste, ponieważ potrzeby różnią się również w zależności od wieku, płci, stylu życia i innych subiektywnych czynników, takich jak budowa mięśni, metabolizm czy choroby dziedziczne. Ponadto składniki odżywcze i składniki odżywcze mają naprawdę wiele i wszystkie mają fundamentalne znaczenie.
- Te podstawowe, o których słyszeliśmy przynajmniej raz, to: węglowodany, lipidy, białka, witaminy, sole mineralne, błonnik pokarmowy i niewitaminowe przeciwutleniacze.
- Aby zorientować się w zalecanych ilościach do spożycia, a tym samym zrozumieć pojęcie równowagi żywieniowej, wystarczy pomyśleć o piramidzie żywieniowej. Zrozumienie, ile i kiedy jeść poszczególne składniki, to w rzeczywistości pierwszy krok w kierunku zdrowej diety.