Jedz zdrowo i smacznie, aby żyć długo

0
Rate this post

Zdrowie na twoim talerzu

Zdrowe i smaczne odżywianie, aby żyć przez długi czas, to książka, która zrewolucjonizuje sposób, w jaki myślisz, przygotowujesz i przynosisz jedzenie na swój stół. Musimy mieć tego świadomość: prawidłowe odżywianie jest pierwszym krokiem do zapobiegania licznym chorobom, które charakteryzują współczesną cywilizację, zbyt często związane z gorączkowym trybem życia i prawie zawsze złymi nawykami żywieniowymi.

Tak więc książka, którą trzymasz, jest przede wszystkim fascynującą podróżą do odkrywania, jak działa złożony system trawienia i odżywiania, który umożliwia funkcjonowanie ludzkiego organizmu i jego wyrafinowaną obronę immunologiczną;

Ale jest to również innowacyjne narzędzie do zrozumienia prawdziwych funkcji każdej żywności, a tym samym zrozumienia, jakie jest prawidłowe dzienne spożycie składników odżywczych; urozmaicić dietę tak, aby była kompletna, bogata, a przede wszystkim dobra i przyjemna.

Bo wspaniała wiadomość jest taka: możesz (musisz!) jeść zdrowo, nigdy nie rezygnując z przyjemności jedzenia. Henry i Jean Joyeux pokażą Ci zalety zdrowej, gastronomicznej kuchni, która nie opiera się na frustracjach, niedostatkach, dietach, ale na kolorach, aromatach i smakach potraw.

Zdrowe i smaczne jedzenie stanie się Twoim kompasem żywieniowym: pomoże Ci umieścić na stole właściwe i zdrowe składniki, najlepiej wyprodukowane metodami ekologicznymi i zerokilometrowymi, oraz wybrać najbardziej odpowiednie metody przygotowania i gotowania, aby stworzyć prawdziwą równowagę żywieniową .

Nigdy nie jest za późno, aby „zdrowa zmiana” zaopiekowała się tobą i twoją rodziną. Bo prawdziwa rewolucja zaczyna się od talerza.

Henry Joyeux. Onkolog i chirurg szpitalny, wykładowca na Wydziale m w Montpellier, jest autorem licznych artykułów naukowych i książek popularyzatorskich skierowanych do szerokiej publiczności, które odniosły ogromny sukces we Francji. Wśród jego książek opublikowanych we Włoszech: Zmień dietę, aby zapobiec chorobom i starzeniu się (2015), Jak zapobiegać […]

Jedz zdrowo, aby zdrowo żyć

Zdrowa i naturalna dieta ukierunkowana na dobro psychofizyczne jednostki, dieta ekologiczna z poszanowaniem sezonowości i zmienności żywności, a wszystko to jako profilaktyka i leczenie wszystkich chorób.

jedz-zdrowo-aby-zdrowo-zycNaturopatia bierze pod uwagę odżywianie jako podstawowy styl życia dla utrzymania dobrej równowagi.

Prosta, ale jednocześnie bogata w składniki odżywcze dieta pomoże nam zachować formę przy życiu i witalności, stymulując w ten sposób zdolność do samoreharmonizacji, która znajduje się w każdym z nas.

  • przez Ilarię PortaJedz zdrowo, aby zdrowo żyć
  • Każdy z nas ma możliwość wyboru sposobu dbania o siebie, niestety nasze przyzwyczajenia i tradycje są w nas głęboko zakorzenione i trudne do zmiany.
  • W przeciwieństwie do innych kultur, z interwencją czekamy, aż zachorujemy, a czasem jest już za późno.
  • Zdrową dietę należy traktować jako profilaktykę i leczenie wszystkich chorób zwyrodnieniowych i niezwyrodnieniowych.
  • Aby utrzymać dobrą równowagę w naszym ciele i zachować zdrowie, musimy wprowadzić to, czego potrzebuje nasz organizm, nie nadużywając tego.

Wielki Hipokrates zwykł mawiać „niech jedzenie będzie twoim suplementówem, a suplementówo twoim jedzeniem.” To zdanie zawiera wszystko, co powinno być podstawą zdrowego i zrównoważonego stylu życia dla zdrowego życia.

Naturopatia bierze pod uwagę odżywianie jako podstawowy styl życia, aby utrzymać właściwą równowagę psychofizyczną.

Z tego powodu Naturopata, specjalista Naturopata, w pierwszej kolejności zaleci prawidłowe odżywianie, aby skorygować i przywrócić równowagę organizmu oraz zapobiec patologiom lub uwydatnieniu predyspozycji konstytucyjnych odziedziczonych po dziedzictwie genetycznym.

Nasze ciało jest cudowną maszyną zbudowaną z żywej energii wewnątrz ciała; oboje potrzebują paliwa do życia, a jedzenie jest naszym paliwem. Jeśli wprowadzimy odpowiednie paliwo, zdrowe i nie w nadmiarze, to nasz organizm będzie funkcjonował doskonale i będziemy żyć długo, silnie i zdrowo.

Wręcz przeciwnie, jeśli żywimy się niezdrową, uprzemysłowioną, rafinowaną żywnością i nie zwracamy uwagi nie tylko na jakość, ale także na ilość pożywienia, wprowadzone paliwo będzie złej jakości i nadmierne, a nasz organizm będzie cierpieć i powodować rozumiemy to poprzez bardzo specyficzne objawy.

Jesteśmy zewnętrznym zwierciadłem tego, co dzieje się w nas, nasze ciało przemawia do nas i wskazuje na wewnętrzną nierównowagę. Jesteśmy przekarmieni i to nie tylko niewłaściwie, co widać wyraźnie wraz z przybieraniem na wadze nie tylko u dorosłych, ale także u młodzieży i dzieci oraz ze znacznym wzrostem chorób przewlekłych, a czasem zwyrodnieniowych, które towarzyszą nieprawidłowemu trybowi życia.

Znaczenie odżywiania jako czynnika podtrzymującego zdrowie zostało stopniowo zatracone z powodu nadmiaru żywności, której brakuje jednak z żywieniowego punktu widzenia, do której jesteśmy przyzwyczajeni.

Dlatego w pierwszym rzędzie zmiana żywności staje się niezbędna wraz ze zmniejszeniem ilości wprowadzanej żywności i większą dbałością o jakość samej żywności.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj