Możesz dowiedzieć się więcej o wszystkich zaletach żywności ekologicznej

0
Rate this post

Nasz organizm reaguje i broni się na tę nadmierną jakość i ilość wprowadzanego pokarmu.

Potrzebuje odpowiedniej ilości, aby móc wykorzystać wszystkie idealne składniki odżywcze do produkcji energii i utrzymania odpowiedniej równowagi. Gdy tak się nie dzieje, dochodzi do przeciążenia lub braku pierwiastków (witamin, aminokwasów, soli mineralnych) i powstają chwilowe lub chroniczne zaburzenia równowagi energetyczno-funkcjonalnej.

Dzięki odpowiednim wskazówkom Naturopata posiada zdolność przywracania równowagi organizmu poprzez stymulację zdolności do samoreharmonizacji znajdującej się w każdym z nas i czyni to przede wszystkim poprzez odpowiednie odżywianie i odżywianie.

Zbyt często zapominamy, jak ważna jest żywność dla naszego zdrowia, stare powiedzenie mówi: „jesz, by żyć, nie żyjesz, by jeść”.

Niewłaściwa dieta, siedzący i stresujący tryb życia, prowadzi nasz organizm do widocznych objawów chorób zwyrodnieniowych, a co za tym idzie do przedwczesnego starzenia się, z wiekiem cholesterolowym tętnice, zęby stają się słabe i psują się przez zbyt dużą ilość wprowadzonych cukrów złożonych, a co za tym idzie brak witamin, których nie ma w produktach rafinowanych i uprzemysłowionych, nasz układ odpornościowy, ten, który kieruje obroną przed chorobami, staje się niesprawny, w rzeczywistości brakuje silnych konstytucji.

Zdrowa i naturalna dieta, jak najprostsza, bogata w produkty pełnoziarniste, strączkowe, świeże i sezonowe owoce i warzywa zagwarantuje organizmowi dużą podaż składników odżywczych, witamin, aminokwasów, soli mineralnych i pierwiastków śladowych, które mogą być z łatwością wykorzystywane przez ciało przy minimalnym wysiłku i świetnych wynikach.

Żywność to zestaw substancji chemicznych, które mogą być wykorzystywane przez cały organizm jako plastikowy materiał do wzrostu i jako źródło kalorii dla potrzebnej mu energii.

  1. Dzięki temu cały organizm zyska odpowiednią ilość użytecznych składników odżywczych, od układu odpornościowego po układ nerwowy, ponieważ dostarczylibyśmy wszystkich potrzebnych mu składników odżywczych w najbardziej efektywnej i przyswajalnej formie.
  2. Pożywienie staje się w ten sposób niepowtarzalnym dziełem natury, zgodnym z potrzebami ludzkiego organizmu, który wykorzysta je w pełni do utrzymania właściwej równowagi.
  3. Naczelną zasadą zdrowego stylu życia jest spożywanie świeżej, sezonowej, pełnoziarnistej, lekko przetworzonej żywności, aby nie straciła ona swoich wartości odżywczych.

Dlatego żywienie naturalne, w zgodzie z naturą, będzie polecać najbardziej odpowiednie pokarmy o każdej porze roku, aby sprostać różnym warunkom klimatycznym: na przykład latem, aby stawić czoła letnim upałom, preferowane będą potrawy orzeźwiające, takie jak owoce, arbuzy. melony i sałatki;

Wręcz przeciwnie, w sezonie zimowym należy preferować pokarmy rozgrzewające i remineralizujące

wrecz-przeciwnie-w-sezonie-zimowym-nalezy-preferowac-pokarmy-rozgrzewajace-i-remineralizujaceWażna jest zatem różnorodność, sezonowość, jakość i ilość spożywanego przez nas jedzenia, zwracając uwagę na nadmiar tłuszczów, zwłaszcza pochodzenia zwierzęcego, które obciążają organizm, cukrów i węglowodanów rafinowanych, nadmiaru soli itp…

W naszych czasach to nadmiar prowadzi do zachwiania równowagi, od nietolerancji pokarmowych po najważniejsze choroby, ale to także brak ważnych naturalnych substancji, które zamiast tego możemy znaleźć w nierafinowanej żywności.

Możemy zatem różnicować pokarmy zaczynając od owoców i warzyw, ale także wśród zbóż możemy wybierać od pszenicy po ryż, jęczmień, orkisz, kamut, proso, grykę, a także między białkami staramy się odpowiednio zmieniać, jeśli nie całkowicie je redukować , zwierzęce (mięso, ryby, jaja, nabiał) oraz roślinne (rośliny strączkowe, soja i produkty pochodne).

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj