Jak zdrowo się odżywiać w okresie dojrzewania: jak dzielić posiłki

0
Rate this post

Zwróć szczególną uwagę na dzieci w wieku szkolnym: jeśli z jednej strony ważne jest, aby nie demonizować przekąsek, które często są „pod ręką” w automatach, to również dobrze jest nie jeść wyłącznie tych produktów, które są zbyt bogate w proste tłuszcze i cukry.

Jako zamienniki można znaleźć w supermarketach żywność zwaną czwartym asortymentem, taką jak paczka marchewki już umytej, obranej i gotowej do spożycia w jednorazowych porcjach.

Decydującą rolę w żywieniu dzieci mają z pewnością rodzice, którzy muszą zwracać szczególną uwagę zarówno na zachowanie swoich dzieci, jak i na własne, dawać dobry przykład i mieć prawidłowe zasady żywieniowe dla całej rodziny.

Jak dla każdej osoby, ważne jest również

Aby młodzież podzieliła dzienną dawkę energii na 5 posiłków i z punktu widzenia kaloryczności procenty można podzielić na: 15% na śniadanie, 5% na poranną przekąskę, 40% na obiad, 10% na popołudniową przekąskę i 30% na kolację.

Śniadanie, obiad i kolacja, a więc główne posiłki, muszą składać się z produktów bogatych w energię, takich jak węglowodany, które znajdują się w chlebie i makaronie, być może pełnoziarniste, oraz jako tłuszcze nasycone, które znajdujemy na przykład w oliwie z oliwek z pierwszego tłoczenia.

Inną opcją na obiad lub kolację jest danie „unikalne”, składające się z kilku składników odżywczych. Można zastąpić różne dania „sałatką” bogatą w tuńczyka, jajka lub sery, gotowane lub surowe warzywa, do której podawana jest kromka pełnoziarnistego chleba.

  1. Białka, pierwiastki o podstawowym znaczeniu dla konstytucji organizmu, można znaleźć zarówno w produktach pochodzenia zwierzęcego, takich jak mięso, ryby, sery i jajka, jak i roślinnych, takich jak rośliny strączkowe.
  2. Ważne, aby były one obecne w diecie zawsze, ale nie w nadmiernych ilościach, a przede wszystkim należy zmieniać ich rodzaje w ciągu tygodnia (mięso 3-4 razy w tygodniu, jajka i salami raz w tygodniu, 2- 3 razy w tygodniu ryby, sery i rośliny strączkowe).
  3. Bogate w witaminy i minerały owoce i warzywa należy spożywać zarówno przy posiłkach, jak i poza nimi, kilka razy w ciągu dnia, 5 razy dziennie. Będąc dobrym źródłem cukrów, można zjeść smaczne sezonowe owoce jako przekąskę, zwłaszcza u dzieci, które potrzebują energii również do wzrostu.

Dużo uwagi należy również poświęcić metodzie gotowania i przyrządzania potraw

W rzeczywistości odgrywa to bardzo ważną rolę w jakości i ilości składników odżywczych. Smażone potrawy i „nadmierne lub ciężkie przyprawy” nie są zalecane. Używaj mało soli lub prawie wcale: czasami można wzbogacić smak potraw, zastąpić ją przyprawami lub soją lub alternatywnie można użyć soku z cytryny lub octu.

duzo-uwagi-nalezy-rowniez-poswiecic-metodzie-gotowania-i-przyrzadzania-potrawJak zdrowo się odżywiać w wieku dorosłym: na co zwracać uwagę

Jeśli chodzi o dorosłych, którzy często wyjeżdżają w podróż lub do pracy, dobrze jest uważać, aby przy takich okazjach nie wprowadzać zbyt wielu kalorii: w rzeczywistości zaleca się, aby w przypadku śniadania lub lunchu w barze preferować tosty z szynką i ser razem z sokiem z pomarańczy zamiast klasycznego cappuccino z brioszkami.

  1. Niezwykle ważne jest użycie wody, podstawowego elementu składu naszego ciała i którego prawie nigdy nie należy zastępować słodkimi lub gazowanymi napojami, które oprócz tego, że mają nierówną moc gaszącą pragnienie niż woda, są bardzo bogate w cukry proste.
  2. Składniki te – szybko wchłaniane przez organizm – mogą powodować przyrost masy ciała lub próchnicę zębów.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj