Słuchaj siebie i zarządzaj ilościami

0
Rate this post

Nie trzeba przestrzegać żadnych ścisłych zasad, aby jeść w zdrowy i zrównoważony sposób. Musisz tylko uwzględnić kilka prostych zasad i trochę zdrowego rozsądku. Oto porady naszego eksperta, Flavii Bernini, biologa, dietetyka.

Zdrowa i zbilansowana dieta

„Styl żywieniowy powszechnie uznawany za zdrowy i zapobiegawczy to model śródziemnomorski, który zapewnia dobry procent węglowodanów każdego dnia, reprezentowany przez ziemniaki i płatki zbożowe, takie jak chleb i makaron, najlepiej całe plus 5 porcji owoców i warzyw dziennie. pochodzą zarówno ze źródeł zwierzęcych, takich jak mięso, jajka, sery i ryby, jak i warzyw, zwłaszcza strączkowych, które w ostatnich latach odgrywają pierwszorzędną rolę.

Głównym źródłem tłuszczów jest oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia. 3 makroelementy, można uzyskać w ciągu dnia, na przykład wybierając pierwsze danie na obiad i drugie wieczorne, zawsze z warzywami, owocami i oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia do dressingu lub w każdym posiłku, jak uczymy tzw. „talerz harwardzki” graficzne przedstawienie całego posiłku idealnie ułożone na jednym talerzu, którego połowę zajmą owoce i warzywa ura, za ćwiartkę ze zbóż, najlepiej całe, a za ćwiartkę z wybranego przez Ciebie źródła białka”.

Jedz wszystko, bez wyjątków

„Zdrowa dieta nie wymaga bezwzględnego wyeliminowania jakiejkolwiek kategorii żywności. Wręcz przeciwnie, istnieje ryzyko powstania niedoborów i niezaspokojenia potrzeb żywieniowych naszego organizmu. dieta śródziemnomorska prosta, odpowiadająca około 15% całkowitej kaloryczności Tutaj zatem klasyczna kostka gorzkiej czekolady z kawą jest dobra dla ciała i ducha, bo przy zbyt wielu ograniczeniach pojawiają się frustracje i nieokiełznane impulsy żywieniowe ”.

Różne smaki i smaki

„Zarówno dla zdrowia, jak i dla przyjemności wizualnej i smakowej, nie wahaj się urozmaicić swojego menu tak bardzo, jak to możliwe. Wśród źródeł białka uprzywilejowane powinny być te pochodzenia roślinnego, wśród zwierzęcych należy zwiększyć spożycie ryb, zwłaszcza ryb błękitnych, takich jak makrela, śledź, anchois, sardynki, szczególnie bogate w Omega3.

  • Uczymy się również zastępować zwykły makaron innymi zbożami, takimi jak ryż, komosa ryżowa, orkisz, jęczmień i kuskus. Preferujemy produkty pełnoziarniste, które są bardziej sycące i są panaceum na równowagę i dobre samopoczucie naszego mikrobiomu jelitowego.
  • Wreszcie uczymy się przeplatać wiele rodzajów owoców i warzyw, wybierając spośród produktów sezonowych, które zapewnią różnorodność niezbędną dla naszej równowagi”

obfituja-w-ekologiczne-owoce-i-warzywa-2Ogranicz wypieki, czerwone mięso, kiełbasy i alkohol tak bardzo, jak to możliwe

„Ciasteczka, ciasta, przekąski, ale także chipsy i przekąski, łatwo przewyższają kalorie, cukry i sól. Pozwólmy na to, ale z umiarem. Jeszcze większą uwagę należy zwrócić na spożycie czerwonego mięsa i wędlin, których nadmiar został wiąże się ze zwiększonym ryzykiem patologii układu krążenia, zawału serca i raka.

To samo dotyczy alkoholu, który został zaliczony do grupy 1 substancji rakotwórczych, czyli substancji, co do których istnieją wystarczające dowody naukowe, że mogą wpływać na powstawanie nowotworów, jeśli są przyjmowane w ilości nadmiernej ”.

„Sekret zbilansowanej diety: jedz wszystko, ale z umiarem. Uczymy się słuchać swojego ciała podczas posiłków, jeść powoli i często zadajemy sobie pytanie, czy naprawdę jesteśmy głodni, czy też używamy jedzenia jako formy rekompensaty i natychmiastowej satysfakcji”.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj