Wydatki na dietę: jak to zaplanować?

0
Rate this post

Gdy już skończysz planowanie zakupów, będziesz musiał narzucić sobie tylko jedną zasadę: nie kupuj niczego poza produktami wymienionymi na liście.

Zakupy dietetyczne to wysoce ukierunkowany wariant zdrowych zakupów. Po otrzymaniu planu diety będziesz musiał określić ilości pokarmów niezbędnych do przestrzegania programu żywieniowego przez tydzień, będziesz musiał go przyjąć i będziesz musiał przybyć do supermarketu z jasną i niezwykle dokładną listą.

Jak zdrowo się odżywiać? Zakupy ukierunkowane

Owoce i warzywa będą musiały stanowić duży procent zdrowych tygodniowych wydatków.

Świetnym pomysłem jest faworyzowanie produktów sezonowych i lokalnie produkowanych, kupowanie tylko takich ilości, które faktycznie będą spożywane, a unikanie produktów wymagających długich przygotowań do spożycia. Typowym przykładem jest szpinak, który należy kupić tylko wtedy, gdy ma się czas i chęć, aby je wyczyścić i ugotować, w przeciwnym razie wylądują bezpowrotnie na śmietniku.

  1. Świeże mięso i ryby należy kupować bezwzględnie, mając na uwadze tygodniowe spożycie.
  2. Pokarmy przeznaczone do spożycia po kilku dniach należy natychmiast po zakupie umieścić w zamrażarce.
  3. Produkty wysokokaloryczne, takie jak sosy, desery, słodycze, napoje gazowane i przekąski nie muszą być kupowane.

Aby nie popaść w kompulsywne zakupy, lepiej nie chodzić na zakupy na pusty żołądek. Jeśli chcesz wrzucić do koszyka coś chciwego, ale mało kalorycznego, możesz kupić biały jogurt na krem ​​lub lody, wzbogacony gorzkiej czekolady, kawałkami owoców i cynamonem.
Unikaj pokus

Robienie zdrowych cotygodniowych zakupów spożywczych pozwala uniknąć pokusy, gdy jesteś w domu.

Jest to podstawowa strategia, jeśli spędzasz większość dnia w domu, ale pozwala też pilnować łamania zasady tych, którzy pracują cały dzień poza domem i czekają na powrót do domu, aby rzucić się na niezdrowe jedzenie .

Oczywiście robienie zdrowych cotygodniowych zakupów spożywczych jest bardzo ważne, ale podobnych zasad należy przestrzegać również w przypadku drobnych codziennych zakupów spożywczych. Precyzyjnie szybkie i pospieszne zakupy narażają konsumentów na pokusę zakupu tzw. żywności komfortowej, takiej jak przekąski, słodycze przemysłowe i napoje gazowane, które są dokładnym przeciwieństwem zdrowego odżywiania.

Jedz zdrowo i ze smakiem!

Więcej owoców, warzyw i roślin strączkowych

Dieta bogata w owoce, warzywa oraz z odpowiednią zawartością zbóż i roślin strączkowych chroni przed pojawieniem się różnych chorób, w szczególności niektórych nowotworów i chorób układu krążenia oraz pomaga w utrzymaniu prawidłowej masy ciała.

Jedz w kolorze

Odpowiednie spożycie owoców i warzyw, oprócz utrzymania bilansu energetycznego, zapewnia również znaczną zawartość witamin i minerałów; pomarańcza, pomidor i
na przykład owoce kiwi są bogate w witaminę C, marchew i morela z prowitaminą A, zielone warzywa liściaste i niektóre rośliny strączkowe z kwasem foliowym; zboża zawierają również ważne dla naszego organizmu witaminy, takie jak tiamina i niacyna.

  • jedz-zdrowo-i-ze-smakiemKorzystne efekty spożywania owoców, warzyw i roślin strączkowych zależą również od tego, że niektóre z ich składników działają ochronnie, głównie o charakterze antyoksydacyjnym, przeciwdziałając w ten sposób działaniu wolnych rodników biorących udział w procesach starzenia i reakcjach pochodzenie różnych nowotworów.
  • Aby utrzymać prawidłową wagę ciała, ważne jest, aby preferować produkty o niskiej zawartości tłuszczu, ale o wysokiej wartości odżywczej, takie jak warzywa, owoce, zboża i rośliny strączkowe.

Często zmieniaj swoje wybory

Najprostszym i najbezpieczniejszym sposobem zagwarantowania odpowiedniej podaży energii i składników odżywczych jest jak największe zróżnicowanie wyborów i odpowiednie łączenie różnych pokarmów.

Główne grupy żywności, oprócz warzyw i owoców, które zawsze muszą być obecne na stole, to: zboża (chleb, makaron, ryż itp.), które muszą być obecne przy każdym głównym posiłku; i produkty pochodne, których główną funkcją jest dostarczanie wapnia w postaci wysoce przyswajalnej i użytecznej przez organizm; ryby, mięso i jajka, które dostarczają wysokiej jakości białka; tłuszcze przyprawowe (których spożycie musi być ograniczone), preferując oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia.

Aby uzyskać kompletną i zbilansowaną dietę, pokarmy każdej grupy muszą być obecne w codziennej diecie. Oprócz odpowiedniego spożycia owoców, warzyw, roślin strączkowych i zbóż, zdrowe jest częstsze spożywanie ryb (świeżych lub mrożonych), ograniczenie użycia soli, umiarkowane spożycie słodkich potraw i napojów, preferowanie w razie potrzeby produkty do tradycyjnego włoskiego pieca (herbatniki i ciastka bez nadzienia) oraz do picia wody w ilości odpowiedniej do potrzeb naszego organizmu.

Trochę soli na… zdrowie

  • Nadmierne dzienne spożycie soli jest jedną z głównych przyczyn wystąpienia nadciśnienia tętniczego, które powoduje patologie układu sercowo-naczyniowego i mózgowo-naczyniowego.
  • Stopniowe ograniczanie spożycia soli ma pozytywny wpływ na zdrowie: obniża ciśnienie krwi, poprawia funkcjonalność serca, naczyń krwionośnych i nerek, zwiększa wytrzymałość kości.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj