Utrzymuj łańcuch chłodniczy żywności, która tego wymaga, przede wszystkim ryb, ale także mięsa, i serów w ogóle. Wprowadź do swojej diety odpowiednią ilość wapnia, zwłaszcza gdy jesteś wystawiony na słońce.
Wapń chroni kości i wspomaga produkcję witaminy D.
- Nie podjadaj zbyt dużo w ciągu dnia: zapobiega to nadwyrężaniu metabolizmu, promując trawienie.
- Aby zdrowo się odżywiać, dobrze byłoby wiedzieć, które warzywa i owoce mają właściwości drenujące i regenerujące.
- Marchew, cykoria, cebula, dymka, fasolka szparagowa, endywia, sałata, papryka, groszek, pomidory, czerwona rzodkiew, rzodkiewka, rukola, bakłażany, cukinia, seler, szpinak, waleriana: wszystkie te warzywa pomagają zaopatrzyć się w składniki odżywcze. potrzeby, zwłaszcza jeśli są ekologiczne i spożywane na surowo lub niedogotowane.
- Najlepsze do opróżniania? Cebula, dymka, seler, cukinia, radicchio, endywia, sałata, roszponka.
Ile warzyw dziennie?
3 porcje po 200 g każda. Rozpoczęcie posiłku od miski surowych warzyw jest pełne i dostarcza składników odżywczych, które zostałyby utracone podczas gotowania, takich jak witamina C i enzymy.
Zdrowe odżywianie się latem to ponowne skorzystanie z truskawkowej pogody, a potem zielonego światła na morele, brzoskwinie, śliwki, czereśnie, jabłka, gruszki itp.
- owoce 3436848 1280
- Ile owoców dziennie?
- 2 porcje po 100-150 g: do wyboru ekologicznego oraz do spożycia na surowo i ze skórką.
A jeśli jesteś miłośnikiem płatków zbożowych, wiedz, że niektóre z nich są lepsze od innych, szczególnie w lecie dla zdrowego odżywiania.Jęczmień w ziarnach o właściwościach moczopędnych i orzeźwiających sprzyja eliminacji nadmiaru płynów i zwalcza cellulit.
Ryż w ziarnach (pełnoziarnisty lub parzony, które zachowują większość wartości odżywczych) i pszenicy, w postaci makaronu lub razowego chleba lub w ziarnach do doskonałych sałatek wzbogacony o pomidorki koktajlowe, waleriana, kawałki cukinii, marchewki, selera itp.
Na śniadanie idealne są płatki pszenne i kukurydziane.
Zupełnie tak: jajka nadają się również na letnią dietę, dostarczają szlachetnego białka i zapasów witaminy A.Spożywają 4 razy w tygodniu, wolą gotowane na miękko lub gotowane. Są również wskazane w omletach, być może z dodatkiem pokrojonych w kostkę warzyw gotowanych bez tłuszczu na nieprzywierającej patelni.
Cześć, jestem doktor Sonia Congia
Dziś chcę z Wami porozmawiać o tym, jak odżywiać się zdrowo i prawidłowo, co to znaczy i jak to zrobić, przestrzegając kilku prostych zasad. Jesteś gotowy? Wyjeżdżamy natychmiast.
- szybka nawigacja
- Zdrowe i prawidłowe odżywianie: WIDEO
- Zdrowe i prawidłowe odżywianie: kwestia siły woli?
- KROK 1: Jak prawidłowo i zdrowo zaplanować dietę?
- FAZA 2: Organizacja przekąsek
- KORZYŚĆ NUMER 1: Nie zostań zbyt długo bez jedzenia
- KORZYŚĆ NUMER 2: Nie poddawaj się pokusom brudnych przekąsek
- KROK 3: Jak zorganizować posiłki
- Wniosek
- Zdrowe i prawidłowe odżywianie: WIDEO
- Zdrowe i prawidłowe odżywianie: kwestia siły woli?
Wiele osób przychodzących do mnie po pomoc mówi mi, że ich problemem jest brak siły woli do zrealizowania planu posiłków lub zmiany w diecie.Powstaje zatem dość istotny problem: czy zmiana nawyków żywieniowych na zdrowe i prawidłowe odżywianie jest kwestią siły woli?
Chcę przekazać dobrą wiadomość: odpowiedź brzmi NIE. Chcę podkreślić, że nie jest to kwestia siły woli.
W rzeczywistości istnieje wiele aspektów, które nie są brane pod uwagę i które opierają się na planowaniu mocy. Oznacza to, że jeśli uda nam się zaplanować naszą dietę, czyli ustalić zasady naszej diety a priori, o wiele łatwiej będzie nam móc zastosować odpowiednią radę, która pozwoli nam zmienić nieprawidłowe nawyki żywieniowe.
W zasadzie przypominam, że to właśnie złe nawyki żywieniowe uniemożliwiają ludziom osiągnięcie celów żywieniowych. Szczególnie to, co widzę u moich pacjentów, to to, że ludzie często pragną:
- Schudnij i odzyskaj doskonałą formę fizyczną
- Mieć więcej energii fizycznej i psychicznej w ciągu dnia
- Zapobiegaj lub rozwiązuj problemy zdrowotne