Możliwość dobrego jedzenia w domu i w restauracjach to zawsze kwestia wykształcenia, czasu lub pieniędzy. W gastronomii ze względu na czas i pieniądze, street food, hamburgery, pizze wygrywają z nowymi propozycjami i trendami dla wszystkich budżetów, które nie zawsze są poprawne pod względem żywieniowym.
Dla tych, którym zależy na sprawności fizycznej i zdrowiu, zdrowa dieta jest niezbędna, nawet jeśli dominuje komfort.
Często nie ma czasu na zorganizowanie naprawdę prawidłowego i zbilansowanego obiadu czy kolacji, ale dobra dieta jest również niezbędna do prawidłowego funkcjonowania mózgu. Dobre odżywianie jest aktem miłości do samego siebie, ale korzyści są natychmiastowe i obejmują aspekty, które nie wszystkim są znane.
Na przykład karmienie organizmu zdrową żywnością ma również ogromny wpływ na zdrowie psychiczne. Spożywanie tłustych, przetworzonych i słodkich pokarmów może mieć związek z wystąpieniem bezsenności, objawów depresji i lęku.
Chodzi o to, aby wiedzieć, czy można dobrze zjeść, nie wydając zbyt dużo pieniędzy
To nie tylko oszczędność na zakupach poprzez kupowanie jedzenia na obiady i kolacje w dyskontach spożywczych czy korzystanie z rabatów i ofert, ale także znalezienie odpowiedniej równowagi żywieniowej między różnymi produktami i umiejętność doboru odpowiedniej żywności do zdrowej diety.
Jak uczą dietetycy, oda trafia do produktów pełnoziarnistych, świeżych sezonowych warzyw i roślin strączkowych oraz mięsa rybnego.
Wytyczne zdrowego żywienia mówią, że należy spożywać mało mięsa, ograniczać tłuszcze nasycone i cukier oraz unikać pakowanych przekąsek, napojów gazowanych, wyrobów cukierniczych, przemysłowego pieczywa pakowanego, margaryn, past i wędlin.
Z drugiej strony złą tendencją jest spożywanie coraz mniejszej liczby odmian żywności i poleganie na paczkowanej i gotowej do użycia żywności przemysłowej, która wydaje się zapewniać odpowiednią ilość kalorii i jest tania.
- W domu przygotowanie satysfakcjonującego obiadu jest proste, ale nie zawsze masz na to ochotę ze względu na przyzwyczajenia, czas i koszty.
- W restauracji to samo, plus problem pośpiechu. Ci, którzy jedzą poza domem, powinni wybierać dania lub restauracje, które oferują prostą i lekką kuchnię.
- Ryzyko polega na zaniedbaniu wartości gotowania i utracie zamiłowania do prostej i zdrowszej żywności, która nie została poddana przemysłowej manipulacji.
Co jeść w domu?
Pierwszą zasadą dobrego odżywiania się w domu jest nauka zarządzania czasem spędzonym w kuchni, który nie jest stracony, ale jest częścią naszego życia. W każdej kulturze kulinarnej na świecie istnieje wielka tradycja kulinarna. Nie posuwając się zbyt daleko, Włochy wyróżniają się regionalnymi przepisami oraz mało używaną i dobrze znaną żywnością.
Przed pójściem do pieca opracuj w myślach przepis i uporządkuj kroki, aby wykorzystać przestój. Rada: płatki zbożowe i rośliny strączkowe skracają o połowę czas gotowania, jeśli zostały namoczone poprzedniego wieczoru.
Dobre odżywianie oznacza również faworyzowanie prostoty poprzez wybór dań warzywnych typowych dla tradycji śródziemnomorskiej z wykorzystaniem wysokiej jakości podstawowych składników, które dobrze połączone nie mogą zawieść nawet ze zdrowego punktu widzenia. Nie przesadzaj z dawkami: dietetycy utrzymują, że pod koniec posiłku powinieneś nadal odczuwać lekki głód. Przygotowanie prostych deserów nadających się na śniadanie to najlepsze rozwiązanie dla całej rodziny.