Niezależnie od Twojej diety: wszystkożerna, wegetariańska czy wegańska, zdrowe odżywianie jest zawsze możliwe i łatwiejsze niż się wydaje, powiem Ci jak!
Zdrowe odżywianie to przede wszystkim wybór bogatej i zróżnicowanej diety, która dostarcza wszystkich potrzebnych organizmowi składników odżywczych. W rzeczywistości, aby być naprawdę kompletną i zdrową, nasza dieta musi dostarczać zarówno makro.
Jak i mikroelementy
- Makroelementy to słynne węglowodany (cukry), lipidy (tłuszcze), białka (aminokwasy). Pierwsze dwa dostarczają nam głównie energii, podczas gdy białka to te „cegiełki”, które tworzą i naprawiają nasze tkanki.
- Mikroelementy, podzielone na sole mineralne, pierwiastki śladowe i witaminy, pełnią bardzo ważne funkcje dla utrzymania podstawowych funkcji fizjologicznych naszego organizmu.
Aby czuć się dobrze i żyć zdrowo musimy codziennie łapać te wszystkie mosuplementuły, które raz połknięte stają się… nami!
Podczas trawienia pokarm jest rozkładany na makro i mikroelementy, które są filtrowane przez nasze jelita, wchłaniane do krwiobiegu i ostatecznie przyswajane przez nasze komórki. Nasz organizm użyje następnie tych cząsteczek do wzmocnienia naszych kości, naprawy naszych tkanek i produkcji energii, aby funkcjonować jak najlepiej.
Aby odżywiać się zdrowo, wybierz sezonowe i organiczne owoce i warzywa, szlachetne i naturalne tłuszcze, wysokiej jakości białka odpowiednie dla Twojej indywidualności trawiennej oraz wolno wchłaniające się węglowodany złożone. Aby dowiedzieć się więcej, przeczytaj mój przewodnik po zdrowym i kompletnym daniu!
Czystość żywności
Po drugie, zdrowe odżywianie to wybieranie czystej żywności, która pozwala nam odżywiać się bez narażania się na toksyczne i potencjalnie szkodliwe dla naszego zdrowia substancje. Zdrowa żywność to żywność wysokiej jakości, w najprostszej formie i najbliższa naturze. Są to produkty nierafinowane lub uprzemysłowione, najlepiej organiczne, sezonowe i lokalne.
Wybierając żywność wysokiej jakości, ekologiczną oraz bezpiecznego i kontrolowanego pochodzenia ograniczysz spożycie pozostałości pestycydów, antybiotyków i hormonów, a jednocześnie znacząco zwiększysz ilość mikroelementów pochodzących bezpośrednio z terenu, na którym się znajdują dorosły.
Czy to oznacza, że mogę spożywać tylko owoce i warzywa z certyfikatem ekologicznym?
Oczywiście odpowiedź brzmi nie, ale musisz zrobić wszystko, co w Twojej mocy, aby zminimalizować narażenie na pestycydy, szczególnie unikając najbardziej skażonej żywności. Jednak korzyści zdrowotne wynikające z diety bogatej w owoce i warzywa zawsze przewyższają ryzyko narażenia na pestycydy. Te same zalecenia dotyczą białka, roślinnego lub zwierzęcego, szlachetnych tłuszczów i źródeł węglowodanów.
Zdrowie jest w Twoich rękach! i to zależy od twoich codziennych wyborów.Pierwsze kroki zdrowego odżywiania:
- Wyeliminuj z diety wszelką żywność, która jest mało pożywna, ultra przetworzona i zawiera kiepskiej jakości tłuszcze (przede wszystkim uwodornione), rafinowane cukry oraz pozostałości antybiotyków, hormonów i pestycydów.
- Zdecyduj się na spożywanie szerokiej gamy organicznych i naturalnych produktów spożywczych, preferując szlachetne tłuszcze, wysokiej jakości białka, sezonowe owoce i warzywa oraz złożone węglowodany.
- Zawsze preferuj rynki i targi, które oferują produkty ekologiczne i lokalne. Unikając hipermarketów zmniejszysz również ryzyko impulsowych zakupów żywności niskiej jakości.
- Pielęgnuj uważne i krytyczne spojrzenie na produkty uprzemysłowione. Zawsze uważnie czytaj etykietę przed zakupem produktu, określając, który jest głównym składnikiem.
- Unikaj produktów spożywczych, które zawierają więcej niż pięć składników, chyba że są to naprawdę naturalne składniki. Jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości, nie kupuj ich.
- Utwórz koszyk zawierający średnio 80% świeżej, najlepiej ekologicznej żywności i maksymalnie 20% konserw i konserw. Aby dowiedzieć się więcej, odwiedź moją listę zakupów!