Jak zdrowo się odżywiać na co dzień

0
Rate this post

Ten artykuł ma charakter wyłącznie informacyjny, w oneHOWTO nie mamy uprawnień do przepisywania żadnego leczenia ani stawiania diagnozy. Zachęcamy do wizyty u doradcę w przypadku jakichkolwiek dolegliwości lub dolegliwości.

Jeśli chcesz przeczytać więcej artykułów podobnych do „Jak jeść zdrowo na co dzień”, polecamy wejść do naszej kategorii Zdrowe życie.

  • aHOWTO
  • Zdrowie
  • Zdrowe życie
  • Zbilansowana dieta
  • jedz zdrowo, aby jeść

Zdrowe odżywianie jest również dobre dla środowiska

Oto badania, które to potwierdzają Francesca Biagioli Opublikowano 5 grudnia 2017 r. Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Whatsapp Udostępnij na Linkedin Udostępnij przez e-mail.

Jeśli chcemy zmniejszyć nasz wpływ na środowisko, powinniśmy rozważyć poprawę naszej diety. Badania faktycznie wykazały, że zdrowa żywność jest nie tylko dobra dla naszego organizmu, ale także jest zdrowa dla środowiska.

Ile owoców i warzyw powinniśmy codziennie jeść?

Jeśli chcemy zmniejszyć nasz wpływ na środowisko, powinniśmy rozważyć poprawę naszej diety. Badania faktycznie wykazały, że zdrowa żywność jest nie tylko dobra dla naszego organizmu, ale także jest zdrowa dla środowiska.

Tym razem był to zespół naukowców z Uniwersytetu w Leiden w Holandii, który opublikował wyniki swoich badań nad PNAS, aby zająć się tak drażliwym tematem.

Z pewnością nie jest to pierwszy przypadek, w którym badania korelują styl jedzenia z emisją gazów cieplarnianych i dlatego przestają analizować wpływ, jaki nasza żywność ma na globalny poziom na środowisko.

Czy pamiętasz na przykład włoskie badania, które porównywały dietę wszystkożerną, wegetariańską i wegańską, aby zrozumieć, która była najbardziej zrównoważona dla naszej planety?

Tym razem zespół ekspertów doszedł do wniosku, że produkcja żywności, w tym uprawy, hodowla zwierząt, rybołówstwo i transport, jaki musi przejść żywność, zanim trafi na nasze stoły, odpowiada za 20-30% całkowitej emisji gazów cieplarnianych.

Jednak zmiana naszej diety może odwrócić ten trend.

Badanie wykazało, że gdyby obywatele 28 krajów o wysokich dochodach, takich jak Stany Zjednoczone, Niemcy i Japonia, zdecydowali się postępować zgodnie z zaleceniami żywieniowymi swoich rządów, emisja gazów cieplarnianych związana z produkcją żywności zmniejszyłaby się o od 13 do 25 proc. .

„Przynajmniej w krajach o wysokich dochodach zdrowsza dieta prowadzi do zdrowszego środowiska” – powiedział Paul Behrens, naukowiec zajmujący się środowiskiem z Uniwersytetu w Leiden, który kieruje badaniami.

jednak-zmiana-naszej-diety-moze-odwrocic-ten-trendAby dojść do tego wniosku

Behrens i jego zespół przeanalizowali dane z Exiobase, ogromnej bazy danych reprezentującej całą światową gospodarkę.

Za pomocą tego narzędzia udało im się monitorować nie tylko koszty środowiskowe różnych rodzajów spożywanej przez nas żywności, ale także koszty maszyn zaangażowanych w produkcję tej żywności, rzeczywistą cenę zakupu supermarketów i wreszcie tę, która je dowiezi. nasze stoły.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj