Zdrowe odżywianie: co to powinno oznaczać?

0
Rate this post

Termin „superfood” jest obecnie bardzo popularny. Jednak takie jedzenie nie istnieje. Nie odkryto żadnego rodzaju żywności, która mogłaby działać samodzielnie jako superbohater żywieniowy i dostarczać organizmowi wszystkich potrzebnych mu substancji.

Jedzenie kapusty z pewnością jest dla Ciebie dobre, ale zawsze było to klasyczne pojęcie „zdrowej żywności dla organizmu”. Nie trzeba wyposażać naturalnie zdrowej i korzystnej dla zdrowia żywności w niezwykłe właściwości odżywcze.

Zdrowe odżywianie powinno być normą

Wręcz przeciwnie, jeśli chodzi o fast foody, wciąż powstają prawdziwe nowe „superzłoczyńcy” o bardzo szkodliwych skutkach.„Niezdrowa” żywność ma bardzo szkodliwe skutki dla zdrowia, których nie „anuluje” ewentualne późniejsze spożywanie zdrowej żywności w diecie.

Brak „reguły” dla tych, którzy produkują „śmieciowe jedzenie” ..

„Duże” firmy z sektora spożywczego koncentrują swoje wysiłki badawczo-rozwojowe na wytwarzaniu produktów spożywczych o zniewalającym smaku i mogących mieć podobnie uzależniający wpływ na kupujących.

Liczne badania i przeglądy naukowe donoszą o objawach związanych ze zmianami neurologicznymi i zaburzeniami kontroli, szczególnie w odniesieniu do żywności bogatej w dodane substancje słodzące i rafinowane składniki (PubMed), przy mniejszej liczbie badań oceniających obawy, przewlekłość, nawroty, upośledzenie społeczne i ryzykowne stosowanie.

  • Istnieje wiele dowodów wskazujących na podobieństwa między uzależniającymi suplementami a jedzeniem na ścieżkach nagrody i kontroli w mózgu oraz późniejszych zachowaniach, takich jak pożądanie i impulsywność (PubMed2).
  • Nie ma reguły ani przepisu, który by tego zabraniał! Dlatego nasi politycy nie uważają jeszcze za konieczne interweniować w tej sprawie, aw każdym razie nie traktują tego jako priorytetu w stosunku do innych potrzeb.

W każdym razie zaostrzenie przepisów dotyczących produkcji przetworzonej żywności mogłoby być szansą dla naszego kraju zarówno pod względem ochrony i rozwoju „Made in Italy”, jak i ochrony zdrowia Włochów, a w „szczególny” sposób także dla turyści, którzy przyjeżdżają do nas co roku ;).

Zaczynamy rozumieć

Różne firmy, które produkują żywność na rynek masowy, dla dorosłych i dla dzieci, aby pozostać „na rynku” i nie dać się osłabić konkurencji, są niemal zmuszone do produkcji tego rodzaju żywności. To trochę frustrujące!

zaczynamy-rozumiecNajwiększym błędem popełnianym przez wielu jest myślenie „Nie mogą pozwolić ci sprzedawać szkodliwych lub uzależniających rzeczy”

Dzięki bardzo kosztownym „badaniom naukowym” z testami na „dobrowolnych” osobach, najbardziej utalentowane lub szczęśliwe międzynarodowe koncerny są w stanie dotrzeć i wyprodukować żywność o precyzyjnych proporcjach rafinowanego cukru do tłuszczu, które bardzo często mogą powodować uzależnienie (np. najsłynniejsza z do smarowania kremów z orzechów laskowych).

Firmy te produkują żywność, która jest szkodliwa lub przynajmniej mało pożywna dla większości nauki.

Tak więc każdego dnia powstaje wiele produktów, które możemy przynajmniej określić jako „dziwne” (w tym sensie, że nie do końca mieszczą się one w konwencjonalnym wyobrażeniu „produkt spożywczy), ponieważ zawierają szkodliwe chemikalia, cukry i tłuszcze, które mogą zaburzyć równowagę biologiczną organizmu i niezdrowe dla naszej mikroflory.

Ponadto niezrównoważona dieta może powodować stany zapalne i zaburzenia równowagi hormonalnej, których powrót do normy może zająć dużo czasu.

Byłem dobry, czy teraz mogę być zły?

Dlatego też, jeśli jesteś przyzwyczajony do zbilansowanej diety przez większość dnia, a następnie oddajesz się niezdrowej „przekąsce” i powtarzasz tę rutynę każdego dnia, możesz również ryzykować zaburzenie równowagi żywieniowej, które może negatywnie wpłynąć na twoje zdrowie.

Kiedy czujesz się jak „święty” za przestrzeganie wszystkich zaleceń dotyczących zdrowego odżywiania, ta chciwa pokusa nie wydaje się od czasu do czasu taka zła, w końcu na nią zasłużyłeś.

Przyjmowanie „pozwolenia moralnego” może być niebezpiecznym problemem. Kiedy robisz coś dobrego dla siebie, czujesz się dobrze ze swoim sumieniem. Prowadzi to jednak do większego zaufania do swoich instynktów, a także w przypadku, gdy impulsy te prowadzą do niewłaściwego działania. Jeśli wmawiasz sobie, że jesteś „dobry”, kiedy jesz zdrową żywność, a „zły”, gdy nie, to jest bardziej prawdopodobne, że następnego dnia po zjedzeniu talerza zdrowych, dietetycznych warzyw najesz się niezdrowym jedzeniem.

  1. Wybór zdrowego odżywiania nie jest karą, musimy unikać kojarzenia wyborów żywieniowych z osądami o wartości moralnej.
  2. Kiedy decydujesz się jeść zdrowo, to nie dlatego, że jesteś „dobry” lub „zły”, ale dlatego, że reprezentuje to normalne zachowanie.Po trochu wszystkiego, ale z umiarem? Nie działa!

Filozofia „wszystko po trochu, ale z umiarem” nie działa. Jest to zbyt uproszczona koncepcja, która ma tendencję do zmniejszania złożoności ludzkiej fizjologii, a większość ludzi nie stosuje tej koncepcji do swojego zdrowia w funkcjonalny sposób.

Co więcej, dalsze wierzenie w anachroniczne i niezdrowe koncepcje grozi jedynie wyrządzeniem większej szkody, właśnie tym osobom, które chcą być zdrowe.

W rzeczywistości ci ludzie mogą pomyśleć, że musi być z nimi coś nie tak, biorąc pod uwagę, że „pomimo jedzenia wszystkiego z umiarem” nie są w stanie osiągnąć dobrego poziomu zdrowia lub wrócić do formy. W tym sensie droga, która powinna prowadzić do zdrowego stylu życia, tylko wzmocniłaby ideę, że za niepowodzenie odpowiada osobisty brak.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj