Strzelanie i montaż przez Elisę Speronello

0
Rate this post

Ale to produkty bezdrożdżowe przodują w rankingu wzrostów: brioszki pakowane bez drożdży notują + 141%, krakersy + 73%, przekąski + 77%, a herbatniki + 135%.
[Różnice między produktami ekologicznymi, biodynamicznymi, zrównoważonymi i wolnowybiegowymi].

Średnia podwyżka cen tego typu produktu to 82%, wyższa od średniej 60% wzrostu odnotowanej dla produktów ekologicznych, + 29% dla produktów bez laktozy i średnia + 18% dla produktów lekkich.

Ale uwaga na żywność, która jest przynoszona na stół, mając na celu zdrową i prawidłową dietę, wciąż rośnie, nie licząc szeregów tych, którzy wybierają te produkty z powodu alergii lub nietolerancji pokarmowych, czyli 1 800 000 osób w naszym kraju, według danych Ministerstwa Zdrowia.

„Niezdrowy” sposób na zdrowe odżywianie

Czy dbałość o zdrową dietę, jeśli jest nadmierna i niezrównoważona, może stać się szkodliwa i prowadzić do problemów zdrowotnych? Już w 1997 roku doradca Steven Bratman wpisał to w swoje pisma, nadając tej „obsesji” zdrowego odżywiania nazwę ortoreksja.

  • To zaburzenie zachowania żywieniowego zostało włączone, w niedawnym podręczniku diagnostycznym i statystycznym zaburzeń psychicznych (DSM-V), wśród zaburzeń związanych z unikaniem/ograniczaniem przyjmowania pokarmów.
  • Osoby cierpiące na ortoreksję skupiają się nie na ilości spożywanego pokarmu, ale raczej na jakości, obsesyjnie unikając niekontrolowanego jedzenia, a nawet sytuacji społecznych, które mogą narazić ich na brak kontroli nad jedzeniem. Charakteryzuje się także fideistyczną wiarą w swoje wybory.

W historycznym momencie takim jak nasz, w którym poszukuje się nadmiernego zdrowia, z aspektami, które określam jako „hiperzdrowe delirium”, możliwe jest, że skupienie uwagi na nie wprowadzaniu tych pokarmów, które mogą zaszkodzić organizmowi, rozwinie wdrożenie przesadnych form kontroli, może prowadzić do powstawania zachowań obsesyjnych i maniakalnych, które konfigurują obrazy patologii psychiatrycznej.

Najwyraźniej ta „zdrowa” postawa nie jest zrównoważona i może z jednej strony być ostrzeżeniem przed innymi problemami związanymi z jedzeniem u tych osób, a z drugiej wiązać się z potrzebą gwarantowania coraz większego dobrostanu organizmu do punktu „kupowania” zdrowia.

Powyższe podkreśla nadmierną „wagę”, jaką przypisujemy żywności w innych kontekstach, z których niektóre należy uznać za niewłaściwe.

Uważam, że odzyskanie równowagi jest tym, do czego powinniśmy dążyć, zwłaszcza próbując odzyskać pozytywne emocje, które może dawać żywność, szanując jej korzenie kulturowe, tożsamość, nawyki żywieniowe, ale z otwartym spojrzeniem na inne produkty spożywcze i modele żywieniowe które należy skonfrontować i „zanieczyścić” na poziomie kulturowym, co zresztą robimy od wielu stuleci.

Gotowanie posiłków w domu, gdzie łatwiej jest kontrolować składniki i wielkość porcji, to oczywiście najlepszy sposób na „zdrowe odżywianie”.

Sprawa się komplikuje

Podczas gdy coraz więcej restauracji i sieci gastronomicznych „myśli” o naszym zdrowiu z mniejszymi porcjami, większą ilością owoców i warzyw w menu, opcjami wegetariańskimi i lżejszymi stylami przyrządzania, warto pamiętać, że posiłki restauracyjne – zwłaszcza szybkie posiłki – prowadzą do wyższe spożycie kalorii, cukru, tłuszczów nasyconych i sodu.

Oto OSIEM ZŁOTYCH ZASAD dotyczących zdrowego odżywiania nawet poza domem:

  • sprawa-sie-komplikujePreferuj restauracje, w których jest mnóstwo zdrowych opcji – ryby, produkty pełnoziarniste, rośliny strączkowe, owoce i warzywa.
  • Sprawdź wcześniej stronę internetową restauracji, aby zdecydować, co zamówić, zamiast podejmować pod wpływem impulsu decyzje. Wiele restauracji publikuje swoje menu online, co pozwala znaleźć najzdrowsze dania. Niektórzy nawet podają informacje o wartościach odżywczych w pozycjach menu. Uważaj na osoby o wysokim poziomie kalorii, tłuszczu, cukru i sodu.
  • Unikaj smażonych potraw. Zamiast tego wybieraj potrawy przygotowane przy użyciu technik, takich jak pieczenie lub gotowanie na parze.
  • Unikaj potraw przygotowanych z ciężkimi sosami i sosami. Sos jest często przygotowywany z grudek tłustego mięsa, często bogatego w tłuszcze nasycone. Wiele sosów robi się z masła i śmietany, które również zawierają dużo tłuszczów nasyconych.
    Porcje wagowe: Podziel posiłek z przyjacielem, zamów małe talerze lub przystawki lub zabierz połowę do domu na lunch następnego dnia.
  • Poproś o dodatkowe warzywa. Wielu potrawom w restauracjach lub restauracjach typu fast food nie towarzyszą warzywa. Możesz jednak łatwo temu zaradzić, zamawiając warzywa z zestawu lub zastępując warzywa lub sałatkę mniej zdrowym dodatkiem, takim jak frytki.
  • Rozjaśnij deser. Lody, ciasta i ciastka mogą w niektórych przypadkach zawierać ponad 1000 kilokalorii! Wybierz proste smakołyki, takie jak jabłka i brzoskwinie. Jeśli chcesz słodki deser, podziel się nim z innymi przy stole.
  • Unikaj słodkich napojów. Napoje bezalkoholowe i alkoholowe mogą dodać setki kalorii do Twojego posiłku. Wybierz wodę, herbatę lub kawę.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj