Teraz wyobraź sobie, że te kręgi to pizze.

0
Rate this post

1. Użyj mniejszych talerzy, jeśli ich nie masz, biegnij, aby je kupić. Badania wykazały, że kiedy ludzie jedzą z bardzo dużych misek lub talerzy, zwykle jedzą więcej. Gdy zmniejsza się średnica naczynia, zmniejsza się również ilość jedzenia.

To nie tylko kwestia przestrzeni, mózg odbiera więcej jedzenia, co prowadzi do szybkiego poczucia sytości. Ten efekt ma nazwę Delboeuf Illusion. Spójrz tylko, który czarny okrąg wydaje się większy:

Twój umysł pomyśli, że jesz większą porcję, jeśli wybrałeś „pizzę” po prawej stronie

Badanie przeprowadzone przez Briana Wansicka i Koerta van Ittersum wykazało, że ludzie chcą, aby ich talerz (lub miska) był wypełniony w co najmniej 70%, niezależnie od jego wielkości. Jeśli więc duży talerz jest wypełniony w 70%, oczywiste jest, że zjesz więcej. Wansick napisał, że „ludzie myślą, że rozpoznają swój poziom sytości, ale badania faktycznie mówią nam, że jemy więcej oczami niż żołądkami”.

Ustal właściwe proporcje. Podziel talerz na ćwiartki i zwizualizuj go w ten sposób (pamiętaj, że nie powinien mierzyć więcej niż 20 cm).

Napełnij dwie ćwiartki talerza wybranymi warzywami i owocami. Kolejna ćwiartka przeznaczona jest na białko (czy to czerwone mięso, drób, ryby, tofu, rośliny strączkowe, jajka czy nabiał). Ostatnia część dania przeznaczona jest na ziarna, orzechy i nasiona (takie jak komosa ryżowa, orkisz, kasza bulgur, ryż pełnoziarnisty, migdały, orzechy włoskie, pestki dyni, słonecznik czy sezam).

Oczywiście, w rzeczywistości będą dania „łączone” i połączone składniki na dania z makaronu, zupy i gulasze. Ale sekretem jest pamiętanie o tym podziale podczas przygotowywania posiłków.

 

  1. Wybierz według koloru. Warzywa uzyskują swój kolor dzięki naturalnym chemikaliom, fitoskładnikom.
  2. Jeśli na Twoim talerzu jest dużo kolorów, oznacza to, że w Twojej diecie jest również wiele zdrowych kombinacji.
  3. Ponadto owoce i warzywa są bogate w błonnik, który sprawi, że poczujesz się pełny bez dostarczania tak wielu kalorii. Oto wskazówka: umieść na talerzu co najmniej trzy kolory.
  4. Jeśli masz już trzy lata, dodaj czwartą. Aby ułatwić Ci zadanie, możemy sklasyfikować owoce i warzywa według koloru:

ZIELONA – Warzywa liściaste (jarmuż, szpinak, rukola, sałata, boćwina), warzywa generyczne (brokuły, papryka, brukselka, szparagi, fasolka szparagowa, groszek śnieżny). Zioła są ważne! (pietruszka, bazylia, kolendra, rozmaryn, szczypiorek itp.) Owoce (kiwi, zielone jabłka i gruszki, zielony melon, limonka itp.).

NIEBIESKI / FIOLETOWY – Warzywa (bakłażan, fioletowe ziemniaki, fioletowa kapusta, jeżyny, marakuja itp.).

CZERWONY – Warzywa (buraki, czerwona papryka, czerwona cebula, radicchio, chilli, rabarbar itp.). Owoce (pomidory, jabłka, arbuzy, maliny, truskawki, wiśnie, granaty, grejpfruty różowy lub czerwony).

  • ŻÓŁTY / POMARAŃCZOWY – Warzywa (żółta papryka, marchew, bataty, dynia, dynia piżmowa itp.) Owoce (pomarańcze, cytryny, grejpfruty, mango, morele, ananas, papaja itp.).
  • BIAŁY – Warzywa (kalafior, cebula, czosnek, grzyby, ziemniak meksykański lub Jicama, rzepa, kalarepa, pasternak itp.) Owoce (białe brzoskwinie i nektarynki, kokos, banany itp.).

Łatwo zrobić tęczę z grillowanych warzyw lub wielokolorową sałatkę.

Bądź kreatywny i dodaj trzy kolory do swojej kanapki lub jogurtu. To zrobi różnicę.

latwo-zrobic-tecze-z-grillowanych-warzyw-lub-wielokolorowa-salatkePowiedz nie złym przekąskom. Nie jest łatwo zmienić swoje nawyki, nasz mózg otrzymuje wiele bodźców, które skłaniają nas do jedzenia, w wielu z nas wyzwala się prawdziwy głód przekąsek.

Wiesz, o czym mówię: są tacy, którzy jedzą z nudów, inni z niepokoju, inni ze smutku.

Często nasze emocje każą nam wierzyć, że jesteśmy głodni, czasem mózg wysyła sygnał do żołądka (np. gdy patrzymy na zapraszającą reklamę lub zdjęcie z jedzeniem). Kiedy poczujesz potrzebę przekąsek, zachowaj trzeźwość umysłu. Zadaj sobie pytanie, czy naprawdę jesteś głodny i zrób te trzy rzeczy:

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj