Zdrowe odżywianie musi być zawsze priorytetem. Zamiast klasycznych kalorycznych i niezdrowych obżarstwa, można też toast na ważną okazję z oryginalnym menu, odmiennym od zwykłego, opartego na szczególnie smacznych potrawach, które pozwalają nam zdrowo się odżywiać. Sekret tkwi w wykorzystaniu wszystkich pozytywnych właściwości żywności, ze względu na ich liczne dobroczynne działanie:
- regulacja wagi
- wzmocnienie układu odpornościowego
- zwiększona witalność
- spowolnienie procesu starzenia
KTÓRE POKARMY SĄ ZDROWE
W rzeczywistości istnieją produkty odpowiadające naszej chęci dobrego odżywiania się, głównie warzywa bogate w korzystne mikroelementy, które mają zdolność poprawy naszego samopoczucia fizycznego i psychicznego: szpinak, szczypiorek, chili, cytryna, por, rzepa, pietruszka i marchew .
Często niedoceniane pokarmy, charakteryzujące się dużą gęstością składników odżywczych, czyli zdrowych składników, takich jak witaminy, sole mineralne, szlachetne białka i dobre tłuszcze, które mogą wspierać organizm w jego normalnych czynnościach, chroniąc go przed chorobami neurodegeneracyjnymi, sercowo-naczyniowymi i nowotworowymi.
JEDZ ZDROWE: WSKAZÓWKI NA WAKACJE
Zdrowe odżywianie się, przestrzeganie prawidłowej diety podczas wakacji jest trudne, ale nie niemożliwe. Możesz zatem znaleźć właściwą równowagę, jedząc we właściwy sposób, nie rezygnując z przyjemności i smaku.
Jedz zdrowo Granat, wielozadaniowy owoc
Ważnym owocem jest granat, który charakteryzuje się licznymi właściwościami antyoksydacyjnymi, przeciwwirusowymi i antybakteryjnymi. Idealny owoc na przyjęcia, który można ponownie wykorzystać w porze aperitif jako sok, ale nie tylko: jego wszechstronność sprawia, że nadaje się również do sałatek, kuskusu, pieczeni i zup rybnych.
Pierwsze dania: smaczne alternatywy
Jako przystawkę można zaproponować zamiast salami i precli pikantne placki z alternatywną mąką, np. konopną. Dobrym pomysłem na zastąpienie klasycznych pierwszych dań, takich jak nadziewany makaron, lasagne i cannelloni, może być użycie jęczmienia lub brązowego ryżu.
Skorzystaj z delikatnego gotowania
Długotrwałe upały zagrażają minerałom i witaminom. Z tego powodu preferowane jest krótkie gotowanie na małym ogniu.
Używaj chleba pełnoziarnistego
- But to element, któremu trudno odmówić. Tym, którzy po prostu nie mogą tego zrobić, proponujemy pieczywo z drożdżami macierzystymi: znacznie bardziej przyswajalną wersję niż tradycyjna.
- Słodkie ziemniaki
- Zastąp klasycznego ziemniaka amerykańskim, bogatszym w witaminy i minerały. Słodszy okazuje się znacznie bardziej uniwersalny: można go wykorzystać do przygotowania gnocchi, jako dodatek do mięsa lub jako dodatek do deseru.
- Wszechstronność awokado
Awokado to owoc, który choć charakteryzuje się sporą kalorycznością, to ma ciekawe właściwości odchudzające, pobudza przemianę materii i opóźnia starzenie się tkanek dzięki witaminom A i E. Można go stosować w sałatce z kurczaka, czy we wnętrzu zup i krewetki.
Na końcu
Nie może zabraknąć deseru. Możesz pomyśleć o naleśnikach przygotowanych z wody i mąki kasztanowej, bogatych w żelazo i bezglutenowych. Farsz? Idealne z miodem, dżemem i ricottą.
Ogranicz alkohol
Na przyjęciach i świętach jedna szklanka prowadzi do drugiej. Często zapominamy o wysokokalorycznym spożyciu alkoholu. Jedna szklanka, maksymalnie dwie: nigdy więcej.