Jedz zdrowo: żywność, która jest dobra dla nas i dla środowiska

0
Rate this post
  • Dobra istota
  • Dom
  • Czasopismo
  • Dobre samopoczucie

Zdrowe odżywianie: żywność

Coraz więcej osób zdaje sobie sprawę ze znaczenia zdrowego odżywiania dla ich dobrego samopoczucia. Aby wybrać jedzenie, które jest dla nas dobre, ważne jest, aby się o tym dowiedzieć, a czasami zakwestionować wszystko, czego się do tej pory nauczyliśmy.
Należy również wziąć pod uwagę zrównoważony rozwój środowiska i zwrócić uwagę na to, jak wpływają na to nasze wybory żywieniowe.

Pytanie „jakie produkty spożywcze są dobre dla nas i dla środowiska?”

  1. Kto z Was, decydując się na poprawę diety, zadał sobie pytanie, jaki wpływ na środowisko ma to, co wkładacie na talerzu?
  2. Czy możemy „dobrze się odżywiać”, jeść zdrowo i jednocześnie przyjąć zdrową i zrównoważoną ekologicznie dietę?

Korzyści z roślin

Dr. Franco Berrino, znany onkolog, wyjaśnia w swoich wykładach oraz w swojej książce „Pożywienie mężczyzny”, że najlepsze pożywienie składa się z pokarmów roślinnych. Tezę tę poparli inni znani doradcy i naukowcy, jak choćby Amerykanin Colin Campbell. Owoce i warzywa, zboża, rośliny strączkowe, orzechy i nasiona mogą stanowić doskonałą podstawę naszej naturalnej diety.

W rzeczywistości warzywa są bogate w witaminy, minerały, przeciwutleniacze i są niezastąpionym źródłem błonnika. Wiele badań wykazało, że zwiększenie spożycia pokarmów roślinnych zmniejsza ryzyko zarażenia się wieloma chorobami przewlekłymi.

Problemy żywności pochodzenia zwierzęcego

Ostatnie badania naukowe wykazały, że obecny system żywnościowy, w którym powszechnie wykorzystuje się żywność pochodzenia zwierzęcego, odpowiada za ponad jedną czwartą wszystkich emisji gazów cieplarnianych.

Z drugiej strony wiele chorób ma swoje źródło w niewłaściwym stylu życia, poczynając od odżywiania. Żywność może być również zróżnicowana w zależności od zasobów, jakich wymaga od planety: czy chcesz kilka przykładów?

Do wyprodukowania kilograma kukurydzy potrzeba 900 litrów wody, kilogram ryżu 3000 litrów, a do wyprodukowania takiej samej ilości czerwonego mięsa potrzeba ponad 15 000 litrów. Ogólnie rzecz biorąc, pokarmy roślinne, takie jak rośliny strączkowe i zboża, mają mniejszy wpływ na środowisko niż żywność pochodzenia zwierzęcego, zwłaszcza czerwone mięso.

problemy-zywnosci-pochodzenia-zwierzecegoRozwiązanie

Nie namawiamy wszystkich do zostania weganami lub wegetarianami, jest to osobisty wybór. Z pewnością jednak odniesiemy korzyści w postaci ograniczenia spożycia mięsa i innych pokarmów pochodzenia zwierzęcego, stosując zdrowe i lekkie receptury.

Tak się składa, że ​​istnieje swoista korespondencja z piramidą żywieniową diety śródziemnomorskiej, ostatnio ponownie ocenionej jako jedna z najlepszych diet.U podstawy piramidy, w produktach codziennego użytku, znajdujemy żywność najbardziej zrównoważoną ekologicznie.

Żywność dobra dla nas i środowiska, wnioski

  • Warzywa
  • Płatki
  • Rośliny strączkowe
  • Owoc
  • Suszone owoce i nasiona oleiste

Ponadto dopuszcza się kilka tygodniowych porcji produktów pochodzenia zwierzęcego, takich jak sery i jajka, a dla chętnych sporadycznie ryby, białe i czerwone mięso.Stosując dietę zdrową dla ludzi i środowiska, możemy poprawić samopoczucie nasze i planety, którą zamieszkujemy.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj