- Dobra istota
- Dom
- Czasopismo
- Dobre samopoczucie
Zdrowe odżywianie: żywność
Coraz więcej osób zdaje sobie sprawę ze znaczenia zdrowego odżywiania dla ich dobrego samopoczucia. Aby wybrać jedzenie, które jest dla nas dobre, ważne jest, aby się o tym dowiedzieć, a czasami zakwestionować wszystko, czego się do tej pory nauczyliśmy.
Należy również wziąć pod uwagę zrównoważony rozwój środowiska i zwrócić uwagę na to, jak wpływają na to nasze wybory żywieniowe.
Pytanie „jakie produkty spożywcze są dobre dla nas i dla środowiska?”
- Kto z Was, decydując się na poprawę diety, zadał sobie pytanie, jaki wpływ na środowisko ma to, co wkładacie na talerzu?
- Czy możemy „dobrze się odżywiać”, jeść zdrowo i jednocześnie przyjąć zdrową i zrównoważoną ekologicznie dietę?
Korzyści z roślin
Dr. Franco Berrino, znany onkolog, wyjaśnia w swoich wykładach oraz w swojej książce „Pożywienie mężczyzny”, że najlepsze pożywienie składa się z pokarmów roślinnych. Tezę tę poparli inni znani doradcy i naukowcy, jak choćby Amerykanin Colin Campbell. Owoce i warzywa, zboża, rośliny strączkowe, orzechy i nasiona mogą stanowić doskonałą podstawę naszej naturalnej diety.
W rzeczywistości warzywa są bogate w witaminy, minerały, przeciwutleniacze i są niezastąpionym źródłem błonnika. Wiele badań wykazało, że zwiększenie spożycia pokarmów roślinnych zmniejsza ryzyko zarażenia się wieloma chorobami przewlekłymi.
Problemy żywności pochodzenia zwierzęcego
Ostatnie badania naukowe wykazały, że obecny system żywnościowy, w którym powszechnie wykorzystuje się żywność pochodzenia zwierzęcego, odpowiada za ponad jedną czwartą wszystkich emisji gazów cieplarnianych.
Z drugiej strony wiele chorób ma swoje źródło w niewłaściwym stylu życia, poczynając od odżywiania. Żywność może być również zróżnicowana w zależności od zasobów, jakich wymaga od planety: czy chcesz kilka przykładów?
Do wyprodukowania kilograma kukurydzy potrzeba 900 litrów wody, kilogram ryżu 3000 litrów, a do wyprodukowania takiej samej ilości czerwonego mięsa potrzeba ponad 15 000 litrów. Ogólnie rzecz biorąc, pokarmy roślinne, takie jak rośliny strączkowe i zboża, mają mniejszy wpływ na środowisko niż żywność pochodzenia zwierzęcego, zwłaszcza czerwone mięso.
Rozwiązanie
Nie namawiamy wszystkich do zostania weganami lub wegetarianami, jest to osobisty wybór. Z pewnością jednak odniesiemy korzyści w postaci ograniczenia spożycia mięsa i innych pokarmów pochodzenia zwierzęcego, stosując zdrowe i lekkie receptury.
Tak się składa, że istnieje swoista korespondencja z piramidą żywieniową diety śródziemnomorskiej, ostatnio ponownie ocenionej jako jedna z najlepszych diet.U podstawy piramidy, w produktach codziennego użytku, znajdujemy żywność najbardziej zrównoważoną ekologicznie.
Żywność dobra dla nas i środowiska, wnioski
- Warzywa
- Płatki
- Rośliny strączkowe
- Owoc
- Suszone owoce i nasiona oleiste
Ponadto dopuszcza się kilka tygodniowych porcji produktów pochodzenia zwierzęcego, takich jak sery i jajka, a dla chętnych sporadycznie ryby, białe i czerwone mięso.Stosując dietę zdrową dla ludzi i środowiska, możemy poprawić samopoczucie nasze i planety, którą zamieszkujemy.