W przeciwieństwie do makaronu, po ugotowaniu mogą pozostać w lodówce i zawsze będą przyjemne przez około trzy dni. Wystarczy obrać je widelcem lub wrzucić na patelnię z duszonymi lub smażonymi warzywami.
Co więcej, są gotowane przez wchłanianie wody, ze stałą proporcją woda/zboża: po ugotowaniu możesz z łatwością zrobić coś innego, nie musisz myśleć o obniżaniu ich, gdy woda się zagotuje, a następnie odsączeniu. Trzeba tylko pamiętać o wyłączeniu po 10-20 minutach, w zależności od płatków.
Jeśli czas jest naprawdę krótki, uciekaj się do cus cus. Nie jest to zboże, ale preparat na bazie pszenicy durum, tego samego zboża, z którego robi się makaron. Kup w całości i baw się, zmieniając wersje na bazie innych zbóż, np. orkiszu.
Suszone owoce oleiste
- Orzechy włoskie, migdały, orzeszki pinii, pistacje, orzechy brazylijskie itp. są doskonałym źródłem zdrowych tłuszczów, błonnika, minerałów i niewielkiej ilości białka.
- Doskonałe zamienniki serów, które są bardziej psujące się i mniej zdrowe.
i jego substytuty - Zbilansowane śniadanie to niezbędny filar zdrowego odżywiania. Zawsze trzeba mieć w domu coś, z czym można zrobić dobre śniadanie.
- Jeśli pijesz krowie, kup je długowieczne. Jeśli wolisz napoje roślinne, zawsze mają bardzo długi czas ważności.
Upewnij się, że zawsze masz dostępne pakiety płatków owsianych. W połączeniu z napojami mlecznymi lub warzywnymi, bakaliami i wspomnianymi wyżej owocami oleistymi, pozwolą Ci skomponować doskonałe śniadanie.
Ostatnia rada
- Zrób spis tego, co masz w spiżarni. Zaznaczaj wszystko, co się kończy lub ma się skończyć, lub oceń sytuację w każdą niedzielę.
- Zrób listę potrzebnych rzeczy na swoim smartfonie. W ten sposób zawsze będziesz wiedzieć, co kupić idąc na zakupy i nie będziesz ryzykować, że zabraknie Ci zdrowej żywności.
Gdzie zjeść zdrowo w Mediolanie, aby wyjść, nawet jeśli jesteś na diecie.
Jedzenie poza domem, jeśli jesteś na diecie, jest naprawdę trudne. Pomiędzy porcjami innymi niż te przepisane, niekontrolowane przyprawy, sosy, których składu nie rozumiesz i produkty, których po prostu nie uwzględnimy w naszej diecie, konieczne jest gotowanie w domu i ograniczanie wychodzenia z przyjaciółmi.
- Więc spróbowałem zebrać wszystkie wypróbowane przeze mnie miejsca, w których można zdrowo się odżywiać w Mediolanie, aby móc zjeść obiad nawet na diecie!
- Stwierdzam, że miejsc jest tak wiele, a w kategorii zdrowe można już znaleźć kilka.
Tutaj znajdziesz listę tych, które wypróbowałem i polecam, również w odniesieniu do stosunku jakości do ceny (zauważyłeś też, że kiedy używasz słów zdrowy, roślinny i detoksykujący, ceny rosną nierozsądnie?) I możliwość posiadania obiad lub obiad nawet z tymi, którzy nie są na diecie – także dlatego, że nie jesz zdrowo tylko w miejscach, które otwarcie pokazują zdrową kuchnię, ale także w wielu „normalnych” restauracjach, w których jedzenie nie jest zepsute ani przesadnie przyprawione.
Oczywiste jest również, że każdy ma inną dietę i być może nie wszystkie miejsca są odpowiednie dla każdej osoby: dlatego zawsze zalecam, abyś spróbował zapoznać się z menu i zrozumieć najlepszą dla siebie w oparciu o dietę.
GDZIE ZDROWE JEŚĆ W MEDIOLAN?
Na obiad zazwyczaj jem brązowy ryż bez przypraw, razem z białkiem (mięso, ryby lub rośliny strączkowe) i warzywami doprawionymi w prosty sposób. Pokè (tutaj, gdzie je zjeść w Mediolanie) jest ogólnie jedną z tych potraw, które dobrze się sprawdzają, gdy chcę jeść zdrowo w Mediolanie, nawet jeśli wychodzę na lunch lub kolację.
Musisz jednak wiedzieć, jak przygotować miski: I Love Poke to między innymi ta, która pozwala ci zrobić poké tak, jak chcesz, a tym samym możesz umieścić najbardziej odpowiednie składniki. Brązowy ryż (być może połączony z sałatkami), biała ryba jest lepsza, unikaj sosów i dodaj warzywa. Średnia miska kosztuje około 10 €. Mówiłem o tym tutaj.