Zdrowe odżywianie: co wybrać, a czego unikać

0
Rate this post

Jak ważne dla naszego zdrowia jest zdrowe odżywianie?

Oczywiście jest to pytanie retoryczne, ponieważ w dzisiejszych czasach każdy wie, że wybór rodzaju i jakości potraw, które decydujemy się postawić na naszym stole, ma ogromny wpływ na nasze samopoczucie fizyczne.

Wydaje się jednak, że koncepcja „zdrowego odżywiania” jest czasami trudna do wdrożenia.

W rzeczywistości, we Włoszech, pomimo rosnącej liczby osób, które obecnie zachowują się w sposób świadczący o dużej dbałości o jakość wybranego jedzenia, nadal istnieje odsetek osób, które nie mają dobrego związku z jedzeniem.

Zdrowe odżywianie zwykle oznacza wybieranie bezpieczniejszych produktów spożywczych dla zdrowia, preferowanie tych, które promują dobre samopoczucie i równowagę: mieszankę składników odżywczych, które pomagają chronić nasze ciało i promują regenerację komórek.

Udowodniono naukowo, że żywność może oddziaływać zarówno pozytywnie, jak i negatywnie na nasze zdrowie.

Aby zachować zdrowie, należy skupić się na zróżnicowanej diecie, spożywając głównie owoce sezonowe, orzechy (orzechy włoskie, migdały i orzechy laskowe), warzywa, produkty pełnoziarniste i rośliny strączkowe. Ta grupa żywności w swej prostocie jest bogata w niezbędne składniki odżywcze, które promują pozytywne procesy biologiczne dla naszego organizmu.

  1. Z drugiej strony nieodpowiednie odżywianie jest jednym z głównych czynników ryzyka wystąpienia wielu chorób przewlekłych, takich jak choroby układu krążenia i nowotwory, które są najczęstszymi przyczynami przedwczesnej śmierci.
  2. Dlatego ogranicz spożycie soli i napojów gazowanych (zawierają dużo cukrów). Wyraźnie ogranicz spożycie wędlin czerwonych, zwłaszcza przetworzonych (wędliny, kiełbasy), nabiału i serów.

Sam Valter Longo, włoski naukowiec i twórca diety naśladującej post, po tym, jak oparł swoje badania na związku między genetyką a odżywianiem oraz przestudiował nawyki żywieniowe „stulatków Włoch” i nie tylko, zaleca przyjęcie diety promującej zdrową długowieczność i co znacznie zmniejsza możliwość zachorowania lub przedwczesnego starzenia się.

Poniżej przedstawiamy jeden z przepisów zawartych w książce „Przy Stole Długowieczności” (Obejrzyj film z wywiadu), będący efektem jego wyprawy w tzw. niebieskie rejony naszego półwyspu!

Linguine z cefal

linguine-z-cefalSkładniki

  • 8 czerwonych barweny
  • 300 g makaronu orkiszowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 zielona papryka
  • 300 ml wytrawnego białego wina
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • Pietruszka
  • 8 łyżek oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • Sól

Przygotowanie

Usunąć głowę i kość z cefal, filetować i zebrać resztki na patelnię z czosnkiem, posiekaną papryką i olejem, pozostawić do zrumienienia przez 4-5 minut na dużym ogniu. Wymieszaj, wlej wino i gotuj, aż połowa wyparuje.

Zdjąć z ognia i przefiltrować przez durszlak, dobrze miażdżąc składniki, a następnie otrzymany płyn wlać do rondla ze 100 ml wody i doprowadzić do wrzenia. Dodaj filety z cefal i po 4’5 minutach posiekane pomidory, gotując przez kolejne 4’5′ minut. Dopraw solą i wlej makaron na patelnię, którą w międzyczasie ugotowałeś al dente. Dopraw je, udekoruj posiekaną natką pietruszki i skrop oliwą.

Mullety są przyzwoitym źródłem witaminy D, kwasów omega-3 i selenu. Jedna porcja tego przepisu pokrywa całe zalecane dzienne spożycie EPA i DHA oraz połowę zalecanego spożycia selenu.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj