Menopauza: jak jeść zdrowo bez trudności

0
Rate this post

Dietetyka

W okresie menopauzy zmienia się metabolizm i produkcja hormonów, dlatego niezbędne staje się odżywianie i profilaktyka poprzez dietę

Menopauza: nie lekceważ odżywiania

Od 50 roku życia u wielu kobiet zaczyna się menopauza, ten okres życia często prowadzi do tycia i różnych problemów zdrowotnych (wysoki cholesterol, uderzenia gorąca, osteoporoza). Niektóre z tych problemów można zmniejszyć, stosując różne formy integracji, ale często nie docenia się znaczenia żywienia.

  • W rzeczywistości wiele produktów spożywczych ma bardzo pozytywny wpływ na organizm, szczególnie w tym okresie, zobaczmy kilka przykładów:
  • Całe pokarmy: wysoka zawartość błonnika w tych pokarmach obniża indeksy glikemiczne pokarmów, spowalnia wchłanianie cukrów, przeciwdziała wchłanianiu cholesterolu i wspomaga dobrą florę jelitową.

Rośliny strączkowe: są bogate w białko i błonnik pokarmowy, ponadto ich całkowity brak cholesterolu sprzyja naczyniom krwionośnym, zmniejszając ryzyko sercowo-naczyniowe, ponadto regularne spożywanie zwiększa krążenie fitoestrogenów, co pomaga zmniejszyć dyskomfort menopauzy (np. miga ).

Suszone owoce: niezbędne do zapewnienia odpowiedniej podaży wielonienasyconych kwasów tłuszczowych i często doskonałe źródło wapnia, migdały są wysoce zalecane, nie więcej niż 8-10 dziennie.

Woda: najbardziej niedoceniane źródło wapnia, szukaj wody z dobrą zawartością wapnia (spójrz na wartości zaznaczone na etykiecie), woda z dobrą zawartością wapnia nigdy nie spada poniżej 100-150 mg/l, oczywiście musisz pij 1,5-2 litry dziennie, aby uzyskać pozytywny efekt.

Ryba: polecam spożywać ją przynajmniej dwa razy w tygodniu, aby dostarczyć wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym owoców morza, doskonałego źródła jodu, bardzo przydatnego dla prawidłowego funkcjonowania tarczycy i metabolizmu.

Sól i cukier: absolutnie należy ich unikać lub ograniczać, nie są przyjaciółmi menopauzy, powodują retencję wody, a przede wszystkim przeciwdziałają wchłanianiu wapnia osłabiając kości. Uważaj na sól i ukryte cukry w przetworzonej żywności, którą można znaleźć w supermarkecie.

Warzywa i owoce: bogate w błonnik

Witaminy i minerały są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu i kontroli wagi, której nadmiar może przeciążyć i tak już osłabione kości, szukaj sezonowych, ponieważ jest bardziej pożywny.

warzywa-i-owoce-bogate-w-blonnikSzczególnie zimą, aby uzupełnić witaminę D, niezbędną dla zdrowia kości, zalecam regularne spożywanie łososia, śledzia, sardynek, makreli, wątroby, grzybów i nabiału. Uważaj, ponieważ wiele z tych produktów jest przyzwoitym źródłem cholesterolu, więc zamień je na rośliny strączkowe i białe mięso.

Menopauza: zdrowy styl życia to podstawa

Zbilansowane odżywianie jest naprawdę niezbędne w okresie menopauzy, ze względu na szczególną sytuację metaboliczną, w której się znajdujesz, oczywiście samo odżywianie nie wystarczy, aby całkowicie rozwiązać dolegliwości związane z menopauzą, ale jeśli jest dobrze przestrzegane, może je znacznie zmniejszyć.

Zdrowy tryb życia jest niezbędny nie tylko w okresie menopauzy, ale także w celu zapobiegania jej wystąpieniu, uprawiania sportu i spędzania czasu na świeżym powietrzu, aby zaczerpnąć trochę słońca, ale uważaj, aby nie przesadzić!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj