Smażone artykuły spożywcze i przemysłowe wypieki.

0
Rate this post

Cztery wskazówki dotyczące większego bezpieczeństwa żywności
Kobieta myje ręce mydłem i wodą.

1. Bezpiecznie przygotuj jedzenie

Ponieważ? Niebezpieczne zarazki * w zanieczyszczonej wodzie i żywności mogą dostać się do organizmu i spowodować chorobę.

Eksperci polecają

Przed przygotowaniem jedzenia umyj ręce mydłem i wodą. * Masuj ręce przez co najmniej 20 sekund. Pocieraj grzbiety dłoni i nie zaniedbuj przestrzeni między palcami i pod paznokciami. Dobrze spłucz i osusz ręce.

Używaj wody i detergentu do mycia desek do krojenia, naczyń i wszystkiego, co ma kontakt z żywnością. Unikaj również używania tej samej deski do krojenia do jedzenia, które będzie ugotowane i do jedzenia, które nie zostanie ugotowane.

  • Umyj wszystkie owoce i warzywa; i zdezynfekuj go, jeśli mieszkasz w obszarze, w którym uprawy mogły być nawadniane wodą skażoną bakteriami kałowymi.
  • Mężczyzna myje nóż mydłem i wodą. Kawałki surowego kurczaka i świeżych warzyw ułożył na dwóch oddzielnych deskach do krojenia.

Oddziel surową żywność od gotowanej

Ponieważ? Zarazki w surowej żywności, takiej jak mięso i płyny, mogą zanieczyścić inne produkty spożywcze.

Eksperci polecają:

Zarówno kiedy zabierasz swoje artykuły spożywcze do domu, jak i kiedy je odkładasz, trzymaj surową żywność, zwłaszcza mięso, oddzielnie od gotowych potraw.Jeśli pokroiłeś surowe mięso, dokładnie umyj ręce, nóż i deskę do krojenia przed krojeniem jakiejkolwiek innej żywności.

Kobieta miesza w garnku zupę, którą gotuje.

Dobrze ugotuj jedzenie

Ponieważ? Szkodliwe zarazki giną tylko wtedy, gdy gotowane jedzenie osiągnie określoną temperaturę.

Eksperci polecają:

  • Gotuj potrawę, aż osiągnie bardzo wysoką temperaturę. Pokarm, w tym wnętrze mięsa, musi osiągnąć temperaturę 70 stopni Celsjusza przez co najmniej 30 sekund.
  • Zupy i gulasze doprowadzamy do wrzenia.
  • Jeśli chcesz zjeść wcześniej ugotowane jedzenie, podgrzej je, aż będzie gorące.
  • Kobieta wkłada do lodówki tacę z jedzeniem.

4. kobieta-miesza-w-garnku-zupe-ktora-gotujePrzechowuj żywność w odpowiednich temperaturach

Ponieważ? Jeśli jedzenie pozostanie w temperaturze od 5 do 60 stopni Celsjusza nawet przez 20 minut, bakterie mogą się podwoić. Ponadto, jeśli surowe mięso nie jest przechowywane w odpowiedniej temperaturze, niektóre bakterie mogą wytwarzać toksyny, których nie usuwa gotowanie.

Eksperci polecają:

  • Aby spowolnić lub zatrzymać rozprzestrzenianie się zarazków, żywność musi być gorąca lub zimna, a nie letnia.
  • Nigdy nie zostawiaj żywności w temperaturze pokojowej na dłużej niż dwie godziny lub dłużej niż godzinę, jeśli temperatura otoczenia przekracza 32 stopnie Celsjusza.
  • Po ugotowaniu utrzymuj jedzenie gorące, aż będzie gotowe do podania.
  • Trzy wskazówki dotyczące zdrowego odżywiania

1. Codziennie jedz różnorodne owoce i warzywa

Owoce i warzywa. Owoce i warzywa są ważnym źródłem witamin, minerałów i innych niezbędnych dla zdrowia elementów. WHO twierdzi, że nasze organizmy potrzebują co najmniej pięciu porcji owoców i warzyw każdego dnia. Porcje te nie obejmują bulw, np. ziemniaków.

2. Używaj umiarkowanej ilości tłuszczów i olejów

WHO zaleca ograniczenie spożycia smażonych potraw, wypieków lub innych przemysłowych produktów spożywczych, takich jak konserwy, które często zawierają szkodliwe tłuszcze. W miarę możliwości używaj do gotowania olejów roślinnych bogatych w tłuszcze nienasycone. * Te oleje są lepsze niż te, które zawierają dużo tłuszczów nasyconych.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj