Ogranicz spożycie soli i cukru

0
Rate this post

Cukier i sól

WHO zaleca, aby całkowite dzienne spożycie soli przez osobę dorosłą nie przekraczało ilości równej jednej łyżeczce. Zaleca również, aby łączne dzienne spożycie cukrów wolnych* było mniejsze niż 60 mililitrów, czyli 12 płaskich łyżeczek.

Nie zapominaj, że cukier jest głównym składnikiem wielu przemysłowo przetworzonych produktów spożywczych i napojów. Na przykład napój gazowany w 355-mililitrowej puszce zawiera do 50 mililitrów cukru, czyli 10 łyżeczek. Napoje bezalkoholowe zawierają dużo kalorii, ale mają niewielką lub żadną wartość odżywczą.

Biblia mówi: „Roztropny widzi niebezpieczeństwo i ukrywa się, ale niedoświadczeni idą naprzód i ponoszą konsekwencje” (Przypowieści Salomona 22:3). Podejmując mądre decyzje dotyczące nawyków żywieniowych i dokonując niezbędnych zmian, pokazujesz, że jesteś wdzięczny Bogu za dar życia i dbasz o swoje zdrowie.
Kilka pomysłów do rozwiania

Niektórzy mówią: „Jeśli jedzenie dobrze wygląda, ładnie pachnie i dobrze smakuje, to jest bezpieczne”.

W rzeczywistości: potrzeba ponad 10 miliardów bakterii, aby zmętnić jeden litr wody, ale 15 do 20 szkodliwych bakterii wystarczy, aby spowodować chorobę. Aby upewnić się, że to, co jesz i pijesz, jest bezpieczne, przygotuj, podawaj i przechowuj żywność w odpowiedniej temperaturze i w zalecanym czasie.

Niektórzy mówią: „Muchy nie zanieczyszczają żywności

Rzeczywistość: Muchy często żywią się odpadami organicznymi i rozmnażają się w ziemi, na przykład na odchodach. Tak więc na ich łapach można znaleźć miliony chorobotwórczych zarazków. Aby chronić przygotowane jedzenie przed muchami, przykryj je całkowicie.

Niektórzy mówią: „Od tak dawna źle się odżywiam, że teraz nie ma sensu zmieniać sposobu odżywiania”.

W rzeczywistości: Badania wykazały, że jeśli dana osoba zaczyna zdrowo odżywiać się w dowolnym momencie swojego życia, zmniejsza ryzyko przedwczesnej śmierci, a im dłużej utrzymuje się zdrową dietę, tym większe korzyści.

  1. niektorzy-mowia-muchy-nie-zanieczyszczaja-zywnosciZarazki lub mikroorganizmy to żywe istoty, które są tak małe, że nie można ich zobaczyć gołym okiem. Należą do nich bakterie, wirusy i pasożyty. Niektóre mikroorganizmy są korzystne, ale inne mogą uszkodzić organizm, a nawet spowodować śmierć.
  2. Mydło i woda usuwają więcej zarazków niż sama woda.
  3. Tłuszcze nienasycone w temperaturze pokojowej są płynne, a nie stałe.
  4. Darmowe cukry obejmują cukry dodawane podczas przygotowywania posiłków i napojów, takie jak cukier stołowy oraz cukry znajdujące się w miodzie, syropach i sokach owocowych. Nie zawierają cukru, który naturalnie występuje w świeżych owocach, warzywach i msuplementu.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj