70% Szwajcarów je sałatki lub warzywa co najwyżej raz dziennie.

0
Rate this post

Idea zdrowego odżywiania jest często utożsamiana z odpowiednią konsumpcją owoców i warzyw, ale to nie wystarczy. Aby jeść zdrowo, zachowania, które tutaj wymieniamy, są ważne.

Jedz mniej: odpowiednie ilościowo spożycie różnych pokarmów (właściwe porcje) w celu uzyskania spożycia energii (kaloryczności) zbilansowanego z ruchem, który ma miejsce każdego dnia, sprzyja utrzymaniu odpowiedniej masy ciała.

Spożycie owoców i warzyw w Szwajcarii jest nadal niewystarczające

Mniej niż połowa populacji (47%) spożywa owoce raz lub więcej niż raz dziennie (w tym spożywanie soków owocowych). Kobiety i młodzi ludzie w wieku 18-24 lata częściej konsumują. W Szwajcarii dzienne spożycie – szacowane na mniej niż 400 g – owoców i warzyw odpowiada o jedną trzecią mniej niż zalecane (600 g dziennie = 5 porcji).

Chłopcy zbyt często spożywają zbyt mało owoców i warzyw: 91% dzieci z Ticino i odpowiednio 86% dziewcząt spożywa warzywa zdecydowanie za mało.

Możesz znaleźć listę wszystkich struktur, które według Zrównoważonego Rozwoju Pianesiano dążą do ochrony i poprawy środowiska poprzez przyjęcie naturalnego rolnictwa, które szanuje ekosystemy (Policulture Ma.Pi.). Zrównoważone praktyki rolnicze tworzą zdrowsze produkty, które są podstawą zrównoważonej i zdrowej diety (diety 5 Ma.Pi.).

Poprawiając stan zdrowia całej populacji, w gospodarce generowane są efektywne oszczędności i większa efektywność.Ten model rozwoju jest następnie uzupełniany propozycją bardziej naturalnych i przyjaznych dla środowiska działań produkcyjnych (odzież, obuwie, dom, narzędzia itp.).

Stowarzyszenie Un Punto Macrobiotico promuje i prowadzi, bezpośrednio i/lub we współpracy z ponadnarodowymi, krajowymi i lokalnymi instytucjami, uniwersytetami i jednostkami badawczymi, działalność edukacyjną (konferencje, kongresy, sympozja itp.), szkolenia (kursy, seminaria itp.) ..) oraz badania (badania kliniczne, badania naukowe itp.) nad tym modelem rozwoju.

  • 7 marca 2022
  • Zdrowe jedzenie

Zdrowe odżywianie

Dziś wystarczy wejść do supermarketu, aby móc kupić najbardziej pożądaną żywność, jedząc żywność nawet w sezonach innych niż lokalna produkcja sezonowa. Przeszliśmy w kilka lat od czasów głodu i nędzy żywnościowej do czasów diet.

zdrowe-odzywianie-2Niestety, dzisiaj nasze zmysły są zdezorientowane i oszukane przez chemiczne i fizyczne sztuczki, czyniąc z jedzenia przedmiot bez historii do tego stopnia, że ​​nie wiemy już, kto go wyprodukował, co zawiera, skąd pochodzi i kto nim manipulował. Z tego powodu istnieje i jest proponowana od pewnego czasu pianezyjska etykieta Punto Macrobiotico Mario Pianesiego.

  1. Krajobraz rolniczy związany z produkcją żywności przekształca się w krajobraz przemysłowy złożony z intensywnych i ekstensywnych pojedynczych upraw kukurydzy, słoneczników, sadów i winnic, których celem jest ilościowy wzrost żywności i napojów.
  2. Stopniowo zmniejszając regionalną bioróżnorodność rolno-spożywczą. , modyfikując postrzeganie zmysłowe w wyniku regresji sensorycznej, o której kilkakrotnie wspominał również Carlo Petrini ze Slow Food na temat bioróżnorodności.

Dziś tożsamość sensoryczna generowana przez typowe lokalne produkty gastronomii rodzinnej i społeczności jest tracona, z tego powodu otworzyliśmy telewizję internetową (www.cibutv.it), która mówi o tym, próbując wzmocnić lokalnych producentów produkcję rolną i lokalne spożycie żywności dobrej żywności.

Eksplozja konsumpcji przemysłowej w stołówkach, restauracjach samoobsługowych, fast foodach i rozpad nawyków żywieniowych w rodzinach oraz powtarzające się skandale spowodowały głęboką niepewność żywnościową i strach przed jedzeniem oraz niepewność w jedzeniu.

Ale obok paranoi żywieniowej jest też pełna świadomość, że żywność warunkuje zdrowie i długość życia.

Tak więc obowiązkiem każdego z nas jest świadome kierowanie i zarządzanie swoim zdrowiem poprzez zdrowe odżywianie. Oznacza to urzeczywistnianie medycyny świadomości poprzez nie tylko delegowanie suplementom i om tego, co sami możemy zrobić każdego dnia naszego życia.

W rzeczywistości zdrowa dieta odgrywa pierwszorzędną rolę we współczesnej świadomości, poprawiając wiedzę z zakresu fizjologii i biochemii ciała. Konieczne jest zatem przejście od konsumentów pasywnych, akceptujących spożywanie wszystkiego, co oferuje rynek żywnościowy, na konsumentów aktywnych, z możliwością świadomego wyboru diety.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj