Bilans żywieniowy oparty na osobistych potrzebach.

0
Rate this post

Zawsze pamiętamy, że samo pojęcie diety należy wywieść z jej pierwotnej wartości semantycznej, czyli „stylu życia” lub „zasady życia”, a nie obsesji na punkcie kalorii. Z biegiem czasu straciliśmy już rzeczywistą wartość odżywczą żywności.

  • W rzeczywistości organizm ludzki zbudowany jest z cząsteczek składników odżywczych, które różnią się ilością i funkcją, otrzymywanych z codziennego pożywienia, a ich niedobór lub nadmiar są w stanie generować zdrowie lub chorobę.
  • Jest więc teraz jasne, że pierwsza profilaktyka jest wykonywana przy stole, starając się poznać skład odżywczy żywności i mieć gwarancję bezpieczeństwa żywności i mosuplementularnej jakości odżywczej każdej żywności, nie ograniczając jej tylko do wartości odżywczych kalorii.

Nadszedł czas wywyższenia i ponownego odkrycia posiadania ciała, które można kochać, aby utrzymać go w stanie psychofizycznego dobrostanu i zdrowia. Wiedza o tym, jak wybrać jedzenie, aby odzyskać lub utrzymać zdrową wagę, oznacza bycie zdrowym z wyboru, oznacza świadomą dietę, oznacza zdrowe odżywianie.

We Włoszech ponad trzy miliony ludzi cierpi na zaburzenia odżywiania, a liczba ta stale rośnie. W 85% przypadków są to dorastające kobiety, ale te zaburzenia nie oszczędzają wieku niemowlęcego i dorosłego.

W ostatnich latach zjawisko to narasta również u mężczyzn.

Zaburzenia odżywiania to patologie o podłożu psychicznym o wieloczynnikowej etiologii. Ze względu na ich znaczący wpływ na odżywianie i zdrowie oraz związane z tym ryzyko kliniczne, wymagają one zintegrowanej strategii interwencji pomiędzy kilkoma multidyscyplinarnymi specjalistami, takimi jak:

Dietetycy, psychiatrzy, psychologowie, psychoterapeuci, endokrynolodzy, gastroenterolodzy. Rozpowszechnianie przez środki masowego przekazu prawidłowych informacji na temat zaburzeń odżywiania oraz podnoszenie świadomości w szkołach może przyczynić się do zapobiegania tym chorobom i ich dalszego rozprzestrzeniania się.

W rehabilitacji i leczeniu tych zaburzeń nadzór pozwala na prawidłową klasyfikację diagnostyczną, ocenę ryzyka klinicznego oraz wybór dowolnych terapii farmakologicznych. Zadaniem dietetyka jest ocena stanu odżywienia, skorelowanego ze stanem zdrowia, pod kątem jakości składu ciała, identyfikowanie odchyleń od normalności.

Dietetyk bada również zachowania żywieniowe, aby zrozumieć fobie i lęki, aby rozpocząć spersonalizowaną rehabilitację żywieniową, mającą na celu poprawę stanu zdrowia i stopniowe zastępowanie zniekształconej logiki żywieniowej fizjologicznymi zasadami żywienia.

Wreszcie, terapia psychologiczna jest cennym narzędziem w zapobieganiu i identyfikowaniu rodzinnych i społeczno-środowiskowych przyczyn sprzyjających zaburzeniu, w celu promowania pełnej świadomości zaburzenia odżywiania u osób nim dotkniętych, zapewniając strategie przezwyciężania patologii i zapobiegania nawrotom.

Pij ze zdrowymi potrawami

pij-ze-zdrowymi-potrawamiZdrowe odżywianie / Zdrowe dania / 0 komentarzy

Przy zdrowym przygotowywaniu prostych i pełnowartościowych dań zawsze podaje się dobrą szklankę wody, herbaty lub wina.

Zdrowe picie oznacza świadome picie. Człowiek składa się w 80% z wody, dlatego oprócz zdrowej żywności bardzo ważne jest picie dużej ilości wody w ciągu dnia. Woda, którą zalecamy do picia, powinna mieć stałą pozostałość w temperaturze 180° poniżej 100 mg/l i pH większe niż 7 (tj. zasadowo-zasadowe).

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj