Które jest napojem alkoholowym, składa się w 70-80% z wody. Wino, spożywane od tysiącleci ze względu na swoje właściwości organoleptyczne, należy uznać za pokarm płynny, taki jak lub olej.
Tym, co wyróżnia go spośród innych produktów spożywczych, jest proces przemiany cukrów w alkohol etylowy (obecny również w piwie, likierach i spirytusach), a alkohol jest składnikiem, którego w naszym organizmie nie wolno przekraczać określonej dawki.
Będziemy kontynuować na tej stronie sekcje dotyczące prawdziwych potraw i wina, aby lepiej zrozumieć i docenić cechy naszego jedzenia.26 października 2021Witaminy – sprawność immunologiczna
Zdrowe odżywianie
Witaminy są organicznymi składnikami odżywczymi niezbędnymi w niewielkich ilościach w diecie człowieka, ponieważ są niezbędne do wzrostu, reprodukcji i sprawności immunologicznej. Powinny być przyjmowane prawie zawsze po posiłkach i wskazane jest, aby nigdy nie przekraczać dawek.
Witaminy rozpuszczalne w wodzie są wchłaniane w jelicie i transportowane do wątroby. Najważniejsze, aby brać to witamina B1 (tiamina 1-10 mg dziennie), B2 (ryboflawina 2-3 mg dziennie), B3 (niacyna 50-100 mg dziennie), B5 (kwas pantotenowy). , 1-2 g dziennie), B6 (pirydoksyna 50-500 mg dziennie), B7 (biotyna 100-300 mcg dziennie), B8 (kwas foliowy 300-400 mcg dziennie) , B12 (cyjanokobalamina, 5-50 mcg dziennie), wit. C (około 1-6 g dziennie).
Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach są natomiast obecne w lipidowych częściach organizmów zarówno pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinnego. Są trawione jak tłuszcze, dzięki wydzielinie żółciowej i trzustkowej. Najważniejsze z nich to witamina A (ok. 5000 IU dziennie), wit. D (około 400-1000 IU dziennie), wit. E (około 30-50 IU dziennie). Gdzie UI oznacza jedność międzynarodową.
- W tym upalnym lecie nie może zabraknąć kilku dni nad morzem, gdzie możemy cieszyć się maksymalnym relaksem, zregenerować się jodem oraz czystym i zdrowym powietrzem.
- Jeśli chodzi o jedzenie, jedną z głównych i jednocześnie zdrowych potraw są z pewnością ryby, z ich zaletami, takimi jak właściwości przeciwzapalne, poprawa pamięci i kwas Omega3, który jest bardzo dobry dla serca, ale także ze swoimi niebezpieczeństwami, takimi jak możliwe zanieczyszczenia dla jego wnętrze, pasożyty lub bakterie chorobotwórcze.
Dobra świeża ryba z pewnością ma lepsze właściwości organoleptyczne niż mrożona, jeśli jest spożywana w niewielkiej odległości od momentu złapania.
Czy powinno się go jeść co najmniej dwa lub trzy razy w tygodniu i gdzie się nim cieszyć, jeśli nie nad morzem? Pierwszą rzeczą, którą trzeba zobaczyć w ławicy świeżej ryby, jest jej miąższ, który musi być zwarty z czerwonymi skrzela, a następnie oczy, które muszą być okrągłe i nie zgniecione.
Ale latem nie może zabraknąć lokalnych owoców i dużo wody (co najmniej 2 litry dziennie) oraz świeżych warzyw.
W przypadku warzyw i owoców wskazane jest spożywanie co najmniej
5 porcji dziennie różnego rodzaju i ze skórką, dobrze myjąc pod bieżącą wodą w celu usunięcia wszelkich pestycydów i zabiegów, gdyż jest bogaty w dobroczynne substancje, antyoksydanty z substancjami przeciw powstawanie wolnych rodników i szkodliwych cząsteczek, które na co dzień atakują nasze komórki i są odpowiedzialne za choroby zwyrodnieniowe i procesy starzenia się komórek.
Tak więc przy bardzo małej ilości mięsa i serów i dużej ilości owoców, warzyw, zbóż, całych roślin strączkowych i ryb z pewnością masz zdrową dietę, która będzie przygotowywana w ciągu naszego życia, a także na lato, jako tego rodzaju żywność, a także będąc pysznymi i odżywczymi, są bogate w błonnik (niezbędny dla naszego zdrowia) dając wysokie poczucie sytości.
W rzeczywistości, w przeciwieństwie do diet białkowych i kalorycznych, jeśli stosujemy ten „brzoskwiniowo-wegetariański” styl życia, następuje redukcja tkanki tłuszczowej, utrata wagi i zadowolenie z pozytywnych skutków dla naszego zdrowia.