Książka do przeczytania, aby być bardziej świadomym

0
Rate this post

Dwuletnie globalne badanie, od brazylijskiej Amazonii, gdzie bezgraniczne monokultury soi niszczą największą fabrykę bioróżnorodności na Ziemi, po wielkie łodzie rybackie, pokazało nam, gdzie pracownicy z Ghany zbierają pomidory, które wcześniej uprawiali na swoich ziemiach w Afryce.

  • 10 kwietnia 2019 r.
  • makulopatia jajeczna

Zdrowe odżywianie / Odżywianie / wellness, makulopatia, zdrowe odżywianie, oko, jaja, wzrok / 0 komentarzy

Niedawne badanie, opublikowane w Journal of Clinical Research and Ophthalmology, zbadało wpływ jedzenia kilku jajek tygodniowo na aspekty widzenia u osób z wczesnym zwyrodnieniem plamki żółtej związanym z wiekiem (AMD).

Niestety makulopatia jest ostatnio jedną z głównych przyczyn ślepoty

W tym badaniu naukowcy zauważyli znaczną poprawę funkcji plamki żółtej i zdrowia siatkówki dzięki luteinie i zeaksantynie znajdującej się w zielonych i żółtych warzywach liściastych, a także w żółtkach jaj.

Biodostępność tych związków jest znacznie wyższa w jajach, a badania wykazały, że regularne spożywanie jaj zwiększa poziom luteiny i zeaksantyny zarówno w surowicy, jak i plamce żółtej.

W rzeczywistości te dwa przeciwutleniacze gromadzą się w plamce, chroniąc ją przed szkodliwym niebieskim światłem (pochodzącym ze światła słonecznego, lamp ulicznych, telewizorów, ekranów komputerów itp.), które powoduje uszkodzenie wewnętrznych pigmentów oka.

  1. Spożywanie co najmniej 3-5 jaj tygodniowo, najlepiej na wolnym wybiegu i ekologicznych, może zatem wyleczyć pacjentów ze zwyrodnieniem plamki żółtej.
  2. Odniesienie: Aljohi H, Nelson MD, Cifuentes M, Wilson TA.
  3. Zdrowe odżywianie / Makrobiotyka, Odżywianie / Makrobiotyka, mario pianesi, projekt, punkt makrobiotyczny, unpuntomacrobiotico.it, upm / 0 Comments

Makrobiotyka opiera się na fundamentalnych zasadach

Filozofii makrobiotycznej opartej na starożytnych chińskich teoriach Yin i Yang (równowaga między siłą i energią uzupełniających się przeciwieństw, np. dobra-zła) według wizji Georgesa Ohsawy (Yukikazu Sakurazawa). Wywodzi się z dwóch greckich korzeni: „Makro”, co oznacza Big i „Bios”, co oznacza Życie.

makrobiotyka-opiera-sie-na-fundamentalnych-zasadachWyraża więc koncepcję życia otwartego na wszystkie aspekty, które dotyczą człowieka na całym świecie.

Jest to zatem filozofia życia, a nie dieta odchudzająca, jak wielu myśli. W rzeczywistości sam termin „dieta” pochodzi z łacińskiego diaeta, z kolei z greckiego δίαιτα, dìaita, czyli „sposób życia”, zwłaszcza w odniesieniu do przyjmowania pokarmu, jest zbiorem pokarmów przyjmowanych przez zwierzęta i ludzi.

Macrobiotics jest wspierane przez wielu dietetyków, takich jak prof. Berrino, który twierdzi, że zawsze je rośliny strączkowe i zboża, a także inne porady, które można znaleźć na „www.lagrandevia.it”.

W tym okresie dużo słyszymy o Macrobiotics, w szczególności Mario Pianesi badanym przez Sądownictwo, który swoim projektem UPM (Un Punto Macrobiotico – lnx.unpuntomacrobiotico.it) promuje i realizuje, bezpośrednio i/lub we współpracy z Instytucjami Ponadnarodowymi, Krajowe i lokalne, uniwersytety i instytucje badawcze, działania upowszechniające (konferencje, kongresy, sympozja itp.), szkolenia (kursy, seminaria itp.) oraz badania (studia kliniczne, badania naukowe itp.) jego zrównoważony rozwój w Pianese.

Mamy nadzieję, że ta sprawa zostanie jak najlepiej rozwiązana dla niego i dla wszystkich jego współpracowników. Za pomocą naszej strony zawsze staramy się rozpowszechniać rzetelne i bezpieczne wiadomości, przypominając, że zawsze ważne jest zdrowe i zbilansowane odżywianie.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj