Jedz zdrowo, 8 prostych kroków

0
Rate this post

Giacomo autorstwa Giacomo

Jedz zdrowo, 8 prostych kroków

  • Jedz zdrowo
  • 753
  • WYŚWIETLENIA
  • Udział
  • Udostępnij na Whatsapp
  • ćwierkać
  • Jedz zdrowo

Zdrowe odżywianie to podstawa prawidłowego stylu życia.

Jest to bardzo ważne, aby zapobiec wystąpieniu chorób lub niewygodnych sytuacji związanych z odżywianiem.Zdrowe odżywianie pomaga lepiej stawić czoła codziennym i stresującym sytuacjom, mieć więcej energii i zachować formę, zwłaszcza jeśli uprawiasz sport, zwłaszcza przy wysokich stawkach.

  • 8 kluczowych punktów
  • 1 Kup całe jedzenie

Ważne jest, aby wybierać pokarmy bliższe ich naturalnej formie. Dlatego zamiast kupować żywność paczkowaną lub pakowaną, dobrze jest wybierać żywność świeżą i pełnowartościową. Gdy unikamy żywności wysoko przetworzonej, takiej jak przekąski, dania gotowe, mieszanki mrożone, unikamy dodawania kalorii, cukru, soli i tłuszczów nasyconych wchodzących w skład przetwarzania.

2 Jedz zdrowiej, więcej pełnoziarnistych

Rafinowane węglowodany, takie jak biały chleb, makaron i ryż, tracą składniki odżywcze podczas procesu produkcyjnego. Zmień swoje nawyki, używając chleba, makaronu i brązowego ryżu. Lub inne zboża, takie jak płatki owsiane, kukurydza, jęczmień. Ta zmiana może mieć duży wpływ: badania pokazują, że bardziej zdrowa dieta może zmniejszyć ryzyko chorób serca, cukrzycy typu 2 i raka okrężnicy.

2-jedz-zdrowiej-wiecej-pelnoziarnistych3 owoce i warzywa

To są 2 zdrowe produkty spożywcze par excellence. Bardzo ważne jest, aby na stole umieścić świeże i sezonowe owoce i warzywa, unikając w ten sposób importowanej żywności lub upraw szklarniowych.

Ponadto owoce to najlepszy naturalny sposób na dostarczenie organizmowi nierafinowanych cukrów (fruktozy). Lepiej wybrać koktajl lub świeży sok owocowy niż gotowe soki owocowe w butelkach lub cegłach.

4 Przyprawy: Zmniejsz ilość soli i cukru

Dodatek soli i cukru jest wbrew naturze, ponieważ żywność jest ich naturalnym źródłem, więc można ograniczyć ich dodawanie lub ograniczyć do minimum. Przy zakupie gotowego produktu ważne jest, aby przeczytać etykiety żywności zawierające dodane substancje słodzące i sól oraz wyrzucić najbardziej obciążone produkty. Ogranicz użycie soli i cukru, nawet gdy są dodawane do żywności i napojów, zastępując je aromatami na bazie przypraw i ziół.

  • 5 Unikaj sztucznych składników
  • W zdrowej i zbilansowanej diecie nie ma miejsca na sztuczne barwniki, słodziki, konserwanty i inne sztuczne składniki. W sklepie spożywczym czytaj etykiety żywności i unikaj produktów zawierających składniki chemiczne.
  • 6 Pij więcej wody

Zamiast napojów bezalkoholowych i gotowych soków, napoje nasycone cukrem, popijaj napoje niskokaloryczne, takie jak woda i herbata. Woda może zmniejszyć głód i sprawić, że poczujesz się pełny. Picie w odpowiednich ilościach zapobiega odwodnieniu z powodu spadku energii i suchości skóry. Chcesz zmienić neutralny smak wody? Spróbuj zrobić napar wodny z cytrusami lub miętą. Ogranicz spożycie alkoholu do minimum, zwłaszcza alkoholi wysokoprocentowych.

7 Jedz Organiczne

Rolnicy ekologiczni stosują produkty naturalne i unikają sztucznych (pestycydy, nawozy itp.), z tego powodu wielu twierdzi, że zdrowsze jest ich spożywanie. Od Ciebie zależy, jak ważne jest to dla Twojej diety. Kolejna wskazówka: pestycydy zwykle trafiają poza owoce i warzywa, więc w przypadku żywności nieekologicznej możemy wybierać te z niespożytą skórką, takie jak awokado, kukurydza, cebula itp…

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj