Wraz z rosnącą siłą naturalnej fali, zdrowe odżywianie podąża tą samą ścieżką. Bardziej naturalna i mniej uprzemysłowiona, oparta na roślinach i zrównoważona żywność to trend na rok 2022.
- Ponadto, wraz z rosnącą opieką zdrowia psychicznego i fizycznego, żywność, która wiąże się z korzyściami psychologicznymi, takimi jak zwalczanie depresji i lęków, również powinna zyskać na znaczeniu.
- Na rok 2022 coraz bardziej rozumie się, jak nasze ciało jest połączone we wszystkich sferach: mentalnej, emocjonalnej i fizycznej. Dlatego priorytetem może być łączenie praktyk i pokarmów, które zapewniają dobre samopoczucie psychiczne, a nie tylko przyrost masy mięśniowej.
Kolejną bardzo interesującą atrakcją jest fakt, że dostawa zyskała na znaczeniu w ciągu ostatnich kilku lat pandemii. Jednak wraz ze spadkiem zachorowań na koronawirusa pojawia się tendencja do poszukiwania otwartych miejsc na spotkania z rodziną i przyjaciółmi.
Zdrowe odżywianie w 2022 r. to znacznie więcej niż tylko jedzenie
Dzięki tej fali zdrowego weganizmu w przyszłym roku będzie rosło. Ludzie niekoniecznie staną się weganami, ale wegetarianie i wszystkożercy mają tendencję do odwiedzania bardziej wegańskich restauracji i kawiarni, oprócz spożywania produktów kosmetycznych i czyszczących, które są wegańskie lub wolne od okrucieństwa (które nie są testowane na zwierzętach).
Ponadto powracają procesy rzemieślnicze. Rzemieślnicze chleby i lody (lody włoskie) już opanowują duże miasta – i wkrótce powinny dotrzeć na wieś.
Kolejną atrakcją na nadchodzący rok są produkty bezglutenowe, bezlaktozowe i niskosodowe. Coraz łatwiej będzie znaleźć żywność o tych specyfikacjach na sklepowych półkach.
Bardziej poszukiwane będą również produkty ekologiczne, z naciskiem na drobnych lokalnych producentów.
Również ludzie chętniej będą uprawiać własny ogródek przyprawowy w domu.
Według światowych nabywców i ekspertów Whole Foods Market, głównymi trendami żywnościowymi w 2022 roku będą:
- Ultra miejskie rolnictwo, ze świeżymi, zrównoważonymi ziołami i zielonymi liśćmi w systemach szklarniowych;
- Redukcjonizm: ludzie, którzy nie zostaną wegetarianami lub weganami, ale ograniczą spożycie mięsa, nabiału i jajek.
- Alkohole bezszumowe: napoje alkoholowe w obniżonej cenie;
- Ziarna, które zostały wyhodowane przy użyciu technik, które pomagają dbać o zdrowie gleby;
- Funkcjonalne musujące: napoje bezalkoholowe z probiotykami i musującymi tonikami z dodatkiem prebiotyków, roślin i innych;
- Kurkuma: zwiększone użycie kurkumy;
- Moringa: zwiększone wykorzystanie liści moringi (biała akacja);
- Nasiona słonecznika: dostarczają białka i tłuszczów nienasyconych;
- Hibiskus: zwiększone użycie hibiskusa w jogurtach, owocach do smarowania i nie tylko;
- Yuzu: słynne cytrusy w Azji, które podbijają świat.
Hibiskus to jeden z trendów zdrowego odżywiania na 2022 rok
Uważne jedzenie
Pojęcie świadomego jedzenia pojawi się jeszcze bardziej w 2022 roku. Dzieje się tak, ponieważ jedzenie jest bezpośrednio związane z naszymi emocjami i zdrowiem psychicznym, a praktyka opróżniania umysłu i zwracania uwagi na jedzenie, bez rozpraszania się telefonami komórkowymi i telewizją, może złagodzić objawy chorób psychosomatycznych.
Proces świadomego jedzenia polega na zwracaniu uwagi na jedzenie podczas jedzenia, zwracając uwagę na każdą fazę: od kontaktu z jedzeniem, po żucie i smak.
Łącząc opiekę nad zdrowiem psychicznym i zdrowe odżywianie, praktyka ta powinna nabrać jeszcze większej siły w kolejnym roku.