Inne trendy, na które należy uważać

0
Rate this post

W czasie pandemii format dostaw i wypłat bez recepty wzrósł o 149%. Trend jest taki, że liczba ta będzie rosła. Kolejną zauważalną zmianą na rynku spożywczym była sprzedaż produktów przez internet i supermarket internetowy.

Jeśli Twój zakład nadal nie postawił na cyfryzację, warto się zastanowić. Obecnie kilka sklepów z żywnością i napojami ma profile w sieciach społecznościowych, korzysta z Whatsapp do sprzedaży lub dostarczania informacji oraz realizuje dostawę z zamówieniem online.

Trend żywieniowy jedzenie włączające

Oprócz trendów, na które wpływ ma styl życia i nawyki konsumpcyjne, w raporcie wymieniono również żywność i napoje, które mają zyskać na znaczeniu na rynku spożywczym w 2022 r.:

Szafran

Od prawie tysiącleci w Indiach i Chinach szafran stał się popularny w tej części świata w ostatnim roku jako suplement diety oraz w przepisach ze wschodnimi wpływami. Zwykle występuje w herbatach, latte, a ostatnio w produktach przemysłowych, takich jak płatki zbożowe, kiełbaski, a nawet lody roślinne.

Poślubnik

Hibiskus jest już powszechnie stosowany jako herbata, ale jego wysoka zawartość witaminy C otworzyła możliwości na rynku spożywczym. Już dziś można znaleźć inne produkty oparte na roślinie, takie jak jogurty i napoje.

Yuzu

Owoce cytrusowe podobne do naszej mandarynki występują w Japonii, Chinach i Korei Południowej. Zastosowanie tego owocu wzrosło w ostatnim roku w restauracjach w sałatkach, dressingach, majonezie i sosach. Prawdopodobnie w 2022 r. zyska miejsce na półkach supermarketów.

Moringa

Drzewo typowe dla Afryki i Azji Południowej, którego liście są pełne składników odżywczych i od wieków wykorzystywane są jako lekarstwo. W zeszłym roku stała się „nową matchą” w Stanach Zjednoczonych, dodawaną w proszku do koktajli, sosów i pieczywa, a także wykorzystywaną w przemysłowych zdrowych produktach.

Ziarna słonecznika

Nasiona słonecznika znalazły zastosowanie m.in. w ciastkach, lodach i serkach śmietankowych, będąc jednym z zakładów na rynek spożywczy w 2022 roku. Może się tak nie wydawać, ale nasiona słonecznika zawierają wysoką zawartość białka i tłuszczów nienasyconych, mający ogromny potencjał na rynku wegańskim i wegetariańskim.

Teraz, gdy znasz już niektóre z głównych trendów na rynku spożywczym na 2022 r., nadszedł czas, aby zaplanować najlepszy sposób na ich wykorzystanie w swoim przedsiębiorstwie lub w nowej inwestycji na rynku usług gastronomicznych. Możesz także zainwestować w lepszy sprzęt, aby Twoja komercyjna kuchnia była lepiej przygotowana. Odkryj produkty naszego sklepu Skymsen i zobacz, co najlepiej pasuje do Twojego biznesu.

Czego można się spodziewać w handlu detalicznym żywnością w 2022 roku i później?

  • Badanie pogłębionych danych, aby zrozumieć odruchy w każdym regionie, dynamikę formatów i zmiany w zachowaniach konsumentów
  • Detaliści muszą na nowo wymyślić swój model generowania wartości, przyspieszyć cyfryzację i sprostać wyzwaniu monetyzacji omnichannel (Getty Images/ictor
  • Moriyama/Bloomberg)
  • Detaliści muszą na nowo wymyślić swój model generowania wartości, przyspieszyć cyfryzację i sprostać wyzwaniu monetyzacji omnichannel (Getty Images/ictor
  • Moriyama/Bloomberg)

czego-mozna-sie-spodziewac-w-handlu-detalicznym-zywnoscia-w-2022-roku-i-pozniejAutorstwa Roberto Tamaso i Bruno Furtado*

Rok 2021 przetestował odporność wielu sektorów gospodarki. Spadek siły nabywczej konsumentów, spowodowany głównie spadkiem dochodów Brazylii (-5,8%) oraz przyspieszeniem inflacji (10,1%), spowodowało spadek sprzedaży detalicznej żywności o 2,4% (inflacja dyskontowa).

Jest to jeden z wniosków najnowszego badania McKinsey, przeprowadzonego we współpracy z platformą danych Scanntech, która przeanalizowała ruchy detaliczne żywności we wszystkich regionach Brazylii w ciągu ostatniego roku.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj