Środowisko szkolne oraz opodatkowanie żywności i napojów

0
Rate this post

Narodowy Instytut Zdrowia Doktor Ricardo Jorge (INSA), za pośrednictwem swojego Departamentu Żywności i Żywienia (DAN), promuje 5 maja w formacie online IX Krajowe Sympozjum „Promocja Zdrowej i Bezpiecznej Żywności – SPAASS 2022”, to roku pod hasłem „Mikroorganizmy i żywność: przyjaciele czy rywale?”.

Inicjatywa ma na celu podkreślenie dwoistości między mikroorganizmami a żywnością.

Czy będą sojusznikami dobrego samopoczucia jednostki, prebiotykami/probiotykami i czynnikami wydłużającymi życie, czy też rywalami, promotorami psucia się i chorobami?

W programie wydarzenia znalazła się konferencja inauguracyjna poświęcona tematowi „Trendy innowacyjne dla sektora rolno-spożywczego i nowe formy konsumpcji”, a także trzy sesje „Zarządzanie bezpieczeństwem żywności w fermentowanych produktach owocowo-warzywnych i żywności kiełkującej”, Nowe trendy w odniesieniu do zdrowia” oraz „Korzyści i zagrożenia związane z florą bakteryjną występującą w żywności”. Będzie też miejsce na praktyczną sesję na temat środków ostrożności, jakie należy podjąć podczas przygotowywania sushi i ceviche.

Inicjatywa skierowana jest do wszystkich zainteresowanych tematem, czyli do pracowników służby zdrowia, laboratoriów, przemysłu i firm cateringowych i dystrybucji żywności, studentów oraz środowiska naukowego. Rejestracja na wydarzenie, które będzie transmitowane przez platformę Zoom, jest bezpłatna, ale obowiązkowa i można jej dokonać za pośrednictwem tego formularza.

  • W ostatnich latach przy stole pojawiły się nowe trendy, a konsumenci stali się bardziej wymagający i świadomi, nabierając nowych nawyków żywieniowych w celu poprawy samopoczucia.
  • Zaobserwowano więc wzrost liczby konsumentów wybierających żywność o wysokiej zawartości składników odżywczych uznawanych za korzystne. Konsumenci zaczęli także uprzywilejowywać rytuały przygotowywania i gotowania jedzenia oraz zwiększać zainteresowanie zrównoważonym rozwojem planety.

Te trendy konsumenckie zostały również powiązane z poszukiwaniem różnych produktów o nowych kolorach, aromatach, smakach i fakturach, w poszukiwaniu zróżnicowanych doświadczeń. W tym kontekście wzrasta popyt na żywność nieprzetworzoną przemysłowo, w tym na żywność spożywaną na surowo, żywność kiełkującą, a także na żywność naturalnie fermentowaną, która niesie ze sobą korzyści i zagrożenia dla zdrowia ludzkiego.

Ponad 40 członków Sojuszu wzięło udział w drugiej rundzie rozmów wyborczych, która dotyczyła regulacji dotyczących adekwatnej i zdrowej żywności, która odbyła się 10 maja.

Spotkanie miało cztery prezentacje wprowadzające, na czterech osiach, które organizowały dialogi i debaty: regulacja podaży, komercjalizacja i reklama żywności ultraprzetworzonej w szkołach, środki fiskalne ułatwiające dostęp do zdrowej żywności i zniechęcające do spożywania niezdrowej żywności, wdrożenie etykietowania żywności zatwierdzonej przez Anvisa oraz zobowiązań i wyzwań Nadzoru Sanitarnego i Anvisa.

  1. Po każdej z prezentacji odbyła się debata, a uczestnicy mogli zgłaszać propozycje i komentarze, które zostaną włączone do listu z propozycją Sojuszu na rzecz Zdrowej i Odpowiedniej Żywności na wybory w 2022 roku.
  2. Larissa Loures Mendes z Grupy Studiów, Badań i Praktyk w Środowisku Żywności i Zdrowia (GEPPAAS) na Federalnym Uniwersytecie Minas Gerais przedstawiła pojęcie środowiska szkolnego i przedstawiła wstępne dane z trwających badań oceniających krajowe i regionalne ustawy i dekrety dotyczące żywienia w szkołach.

„Musimy poprawić działania regulacyjne, ale zatwierdzenie prawa nie wystarczy, aby promować odpowiednią i zdrową żywność, konieczne jest wdrożenie, co nie zawsze ma miejsce. Po wdrożeniu inspekcja i kontrola społeczna również muszą działać, ale te sfery są często osłabione” – powiedział Larissa.

Dillian Cesar da Silva z Urzędu Nadzoru Zdrowia (Visa)

Drugą prezentację przedstawił ekonomista Arnoldo de Campos, który zastanowił się nad zakresem opodatkowania żywności, przedstawiając główne podatki od żywności naturalnej i ultraprzetworzonej, różnice w podatkach i korzyści podatkowe w poszczególnych stanach oraz wpływ podatków na cenę koniec jedzenia.

dillian-cesar-da-silva-z-urzedu-nadzoru-zdrowia-visa„Nasza matryca podatkowa opiera się na industrializacji. Innymi słowy: im bardziej złożona i zaawansowana branża, tym bardziej rozwinięte jest podejście do opodatkowania. A to, czego chcemy, a co zaleca Przewodnik po żywności dla ludności Brazylii, idzie w przeciwnym kierunku: bronimy deindustrializacji żywności” – powiedział Arnoldo. „Kandydatury rządowe muszą zobowiązać się do stosowania polityki promocyjnej, polityki podatkowej i regulacyjnej jako narzędzi sprzyjających powstawaniu nowego, zdrowszego systemu żywnościowego” – powiedział.

Nowe przepisy dotyczące etykietowania i nadzoru zdrowotnego

Laís Amaral z brazylijskiego Instytutu Ochrony Konsumentów (Idec) przypomniał proces przetwarzania nowego standardu etykietowania zatwierdzonego przez Anvisa, którego wdrożenie ma rozpocząć się w październiku tego roku. Podkreślono, że termin wdrożenia jest bardzo długi, ponieważ standard został zatwierdzony w październiku 2020 r., a w przypadku małych firm może potrwać kolejne trzy lata. „Potrzebujemy gwarancji, że norma będzie właściwie wdrażana i monitorowana”, stwierdził Laís.

Okręgu Federalnego zamknął spotkanie w sprawie środków regulacyjnych, przedstawiając przegląd aktualnej sytuacji wiz, ich głównych obowiązków, mocnych stron, a także wyzwań. „Pomimo obowiązku wypełniania obowiązków Zunifikowanego Systemu Zdrowia w zakresie zagrożeń związanych ze składem odżywczym, tematowi temu poświęca się niewiele uwagi lub prawie wcale. Tradycją nadzoru zdrowotnego nad żywnością w tym kraju jest skupienie się na zagrożeniach fizycznych, chemicznych i biologicznych” – powiedział Dillian.

Następna runda rozmów o wyborach dotyczyć będzie produkcji żywności, jeśli jesteś członkiem Sojuszu, nie przegap tego! A pierwsze spotkanie dotyczyło karmienia piersią i karmienia dzieci, a o tym, jak przebiegło spotkanie, możecie się troszkę sprawdzić tutaj.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj