Oferowanie dziecku różnorodnych, świeżych, sezonowych i domowych pokarmów jest najlepszą gwarancją wartości odżywczej posiłków. Unikaj słoików, krakersów i gotowej owsianki, zostawiając je na wyjątkowe dni. Przy pewnej organizacji używamy lodówki i zamrażarki jako partnerów i zawsze możemy mieć gotowe posiłki, których przygotowanie nie trwa dłużej niż otwarcie opakowania.
Małe zmiany dla całej rodziny
Nie zniechęcaj się, jeśli nie zawsze wybieraliśmy właściwe opcje. Z determinacją udało nam się zmienić nawyki żywieniowe nawet u dzieci o mniej doskonałym starcie. Ważne jest, aby konsekwentnie wprowadzać zmiany i uwzględniać wszystkich członków rodziny. Rodzice nie mogą edukować, wybierając to, co najlepsze dla dziecka.
- Przykład jest fundamentalny, muszą też wybrać to, co najlepsze dla siebie.
- Europejski Dzień Zdrowej Żywności i Gotowania obchodzony jest co roku 8 listopada w krajach członkowskich Unii Europejskiej.
- Data została zainicjowana przez Komisję Europejską i ma na celu zachęcenie dzieci do zdrowego odżywiania, aby powstrzymać obecny wzrost otyłości u dzieci w Europie.
- Znaczenie Europejskiego Dnia Zdrowej Żywności i Gotowania
Europejski Dzień Zdrowego Odżywiania i Gotowania stanowi część szerszej kampanii Komisji na rzecz zwalczania otyłości, zachęcającej obywateli UE do stosowania zrównoważonej diety i większej aktywności fizycznej. To w dzieciństwie powstaje wiele wzorców naszego stylu życia.
W Unii Europejskiej połowa dorosłej populacji i jedna czwarta dzieci w wieku szkolnym ma nadwagę. Młodzi ludzie z nadwagą mają tendencję do pozostawania z nadwagą w wieku dorosłym i częściej stają się otyli.
zalecenia żywieniowe
W celu utrzymania zdrowych nawyków żywieniowych zaleca się
- jeść codziennie śniadanie;
- jeść co 3 godziny;
- jeść 5 kawałków owoców/warzyw dziennie;
- pij codziennie dużą ilość wody;
- używaj mniej soli i cukru w posiłkach.
Narodowy Program Promocji Zdrowego Odżywiania
Krajowy Program Promocji Zdrowego Odżywiania (PNPAS) ma na celu poprawę stanu odżywienia ludności, zachęcanie do fizycznej i ekonomicznej dostępności żywności, która stanowi zdrowe wzorce żywieniowe oraz tworzenie warunków do ich wartościowania, doceniania i spożywania przez ludność, integrując je w ich codzienne czynności.
W odżywianiu
Blog Nutrimento pełni funkcję zasilania wymiany informacji, pomysłów, debaty na aktualne tematy związane z żywnością, rozpowszechniania dobrych praktyk interwencyjnych oraz badań na ten temat.
Otwarcie przetargu publicznego na badanie oceny systemu szkolnego w Portugalii
Otwarto przetarg publiczny na nabycie usług w celu przeprowadzenia „Studium oceny systemu szkolnego w Portugalii (2017/2018 do 2022/2023)” dla Dyrekcji Generalnej ds. Zdrowia, zgodnie ze specyfiką wymaganą w art. 13 Rozporządzenia nr 113/2018 oraz art. 8 Rozporządzenia Komisji (UE) 2017/39 z dnia 3 […]
- UOL rozpoczyna projekt z menu dla zdrowego odżywiania i odchudzania iStock Image: iStock Od UOL, w São Paulo 05/05/2022 04:00 Co tydzień inne i zdrowe menu dla tych, którzy chcą schudnąć. To propozycja nowego projektu VivaBem, Menu dla Emagrecer, który debiutuje w tym tygodniu.
- Od 7 maja abonenci UOL będą otrzymywać w każdą sobotę drogą mailową wyłącznie kompletne menu tygodnia. Ponadto cotygodniowy biuletyn będzie zawierał specjalny przepis i listę zakupów ze wszystkimi składnikami potrzebnymi do przygotowania posiłków — chodzi o to, aby niczego nie brakowało w menu przez cały tydzień…. –