Zdrowa żywność i ekologiczny ogród w codziennym życiu dzieci w szkołach miejskich
Vale Verde, ekologiczny ogród, który zaopatruje sieć miejską i państwową gminy i rozwija, oprócz planowania i pielęgnacji ogrodów warzywnych w szkołach, działania zachęcające ludność do zdrowego odżywiania, takie jak program Horta Urbana, za pośrednictwem Departamentu Urbanistyki z Zakładu Urbanistyki i Zarządzania Środowiskiem.
Realizowana przez Departament Żywności i Żywienia (DAN) Wydziału Zarządzania Oświatą Inova na Horta jest kolejną akcją programu Escola Inovadora, rozwijaną w szkołach. Ponadto jednostki szkolne posiadają własne ogródki, które zachęcają do edukacji o jedzeniu i spożywaniu PANC (Rośliny Niekonwencjonalnej Żywności).
Studenci odwiedzają również Vale Verde, poznają przestrzeń i gatunki bezpośrednio na plantacji.
„Pomagając w uprawie ogrodu warzywnego, dzieci dowiadują się, jak ważna jest zróżnicowana dieta, a celem jest, aby do 2023 roku 100% szkół miejskich miało własne. Wprowadzamy dobrej jakości warzywa i żywność od pierwszego przedszkola”, wyjaśnia kierownik edukacji, Vastí Ferrari Marques.
Zdjęcie z drona zrobione z góry dużego ogrodu EMEB Hermenegildo Martinelli Comendador, z siedmiorgiem dzieci wokół plantacji. Jest dziewięć plantacji, niektóre tylko z ziemią, gotowe do sadzenia.
EMEB Ogród Hermenegildo Martinelli Comendador
„Cieszymy się, że jesteś tutaj i zawsze gwarantujemy dobrą zabawę. Pokazujemy wszystkie przestrzenie, a dzieci są zachwycone” – komentuje koordynator Inova w Horcie, Érica Campos.
W Jundiaí zdrowe odżywianie jest traktowane poważnie i odpowiedzialnie
„Ulubiona część maluchów to próbowanie PANC, zawsze są zachwycone szczawiem. Zrozumienie procesu roślin i zapewnienie bezpośredniego kontaktu ze zdrową żywnością jest bardzo ważne dla dzieci” – komentuje koordynator Inova w Horcie, Silvio Grillo.
Na 15 tysiącach metrów kwadratowych powierzchni uprawnej Vale Verde produkuje konwencjonalne warzywa i PANC, bez użycia pestycydów. Projekt Jednostki Zarządzania Oświatą jest uznawany w kraju, a ogród jest certyfikowany przez Międzynarodową Organizację Rolniczą (OIA).
- Na zdjęciu rozległa plantacja w Vale Verde, na tle drzew.
- Plantacje w Zielonej Dolinie
Produkcja zaopatruje wszystkie szkoły miejskie w produkty takie jak rukola, sałata, pietruszka, kapusta oraz PANC m.in. ocet, ora-pro-nóbis, moringa. Wyżywienie jednostek integralnych Wczesnej Edukacji otrzymują prawie 100% produkcji, a pozostałe szkoły prawie 60%.
Szkoły odgrywają kluczową rolę w promowaniu bezpieczeństwa żywnościowego poprzez zapewnienie, że posiłki przyczyniają się do rozwoju dzieci, ponieważ zdrowie żywieniowe jest bezpośrednio związane z procesem uczenia się. „Uwielbiam jeździć do Vale Verde! Przeglądaj wszystko i eksperymentuj. Chcę mieć zdrowszą dietę”, komentuje Laiany Vitória de Oliveira z EMEB Deodato Janski.
Zdjęcie Vincenta Rivauda w Pexels
Bardzo ciekawy artykuł z OrganicMarket-Info z Niemiec wskazuje główne trendy żywieniowe na ten rok.Federalne Centrum Żywienia Niemieckiego Ministerstwa Żywności i Rolnictwa poprosiło 107 ekspertów o ich ocenę najważniejszych trendów żywieniowych na 2022 rok.
Na podstawie opinii ekspertów sieć sformułowała dziesięć najważniejszych trendów żywieniowych na nadchodzący rok:
Zrównoważone i przyjazne dla klimatu odżywianie: nacisk kładziony jest na diety, które mają jak najmniejszy wpływ na środowisko i utrzymują ludzi w zdrowiu. Przemyślane są również cateringi społecznościowe: kupuje się coraz więcej sezonowych i regionalnych produktów spożywczych, a do menu dodaje się coraz więcej dań roślinnych.