Czy bezpiecznie piję alkohol?
Światowa Organizacja Zdrowia opracowała poziomy ryzyka szkód zdrowotnych po spożyciu alkoholu. Celem oceny ryzyka wprowadzono pomiar ilości używanego alkoholu i ustalono jednostkę: porcję standardową zawierającej 10g 100% alkoholu. W krajach europejskich najczęściej 1 porcja standardowa to:
- 250 ml piwa o mocy 5%
- 100 ml wina o mocy 12%
- 75 ml wzmocnionego wina o mocy 18%
- 50 ml likieru o mocy 25%
- 30 ml wódki o mocy 40%
Poziom ryzyka szkód zdrowotnych po spożyciu alkoholu szacuje się różnicując dawki dla kobiet i mężczyzn. Jednym ze sposobów oceniania ryzyka jest branie pod uwagę tygodniowego spożycia, przy czym zaleca się dwa dni w tygodniu abstynencję.
Poziomy ryzyka szkód zdrowotnych po spożyciu alkoholu:
Poziom ryzyka | Spożycie 100% alkoholu (g/dobę) | |||
Kobiety | Mężczyźni | |||
dawki | przykład | dawki | przykład | |
Bardzo duże | >60 | 125 ml wódki + 100 ml likieru | >100 | 250 ml wódki + 250 ml piwa |
Duże | >40 do 60 | 5 lampek wina po 125 ml | >60 do 100 | 750 ml wina + ½ l piwa |
Średnie | >20 do 40 | powyżej ½ l piwa | >40 do 60 | 100 ml wódki + ½ l piwa |
Małe | 0 do 20 | 50ml likieru | 0 do 40 | 0,6 l piwa |
Przewlekłe nadużywanie alkoholu, ale i jednorazowe jego spożycie może wywoływać szkody zdrowotne. Bezpieczne spożywanie alkoholu pozwala na ograniczanie tego ryzyka, ale i zapobiega pojawianiu się niekorzystnych zachowań na przykład takich jak: brak kontroli agresywnych zachowań czy też prowadzenie samochodu pod wpływem alkoholu. Na stronie Państwowej Agencji Rozwiązywania Problemów Alkoholowych (www.parpa.pl) znajduje się bardzo użyteczna zakładka pt.: „Alkoholowe Liczydełko”, za pomocą którego można oszacować zawartość alkoholu we krwi uwzględniając ilość wypijanego alkoholu i godzinę spożycia oraz płeć i masę ciała.
Na podstawie: Fudała J. Jak pomagać osobom pijącym alkohol ryzykownie i szkodliwie. Wyd. Parpamedia. Warszawa 2008.
Fot.: © eyetronic – Fotolia.com
06.06.2014 dr Barbara Będkowska-Korpała, Uniwersytet Jagielloński Collegium Medicum